EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

70 millió dollár egy digitális kollázsért

Kultúra
10perc.hu/FG
2 éve
Kiemelt kép: AP

Ezzel az amerikai Beeple, akinek Mike Winkelmann a valódi neve, bekerült a három legtöbbre értékelt ma is élő művész közé.

A Christie’s aukciós ház bejelentése szerint egy Beeple művésznevű férfi digitális kollázsa közel 70 millió dollárért került értékesítésre egy aukciójuk alkalmával, ami példa nélküli a digitális műalkotások történetében. A művészi munka több pénzt mozgatott meg, mint számos jóval ismertebb művész fizikai alkotása. A darab, mely a Mindennapok: az első 5000 nap címet viseli, 69,4 millió dollárért került új tulajdonosához. Ezzel az amerikai Beeple, akinek Mike Winkelmann a valódi neve, bekerült a három legtöbbre értékelt ma is élő művész közé – írta Twitter bejegyzésében a Christie’s.


Az amerikai Beeple, akinek Mike Winkelmann a valódi neve, bekerült a három legtöbbre értékelt ma is élő művész közé     Fotó: Twitter


Arra sem volt még példa korábban, hogy egy vezető aukciós ház kizárólagosan digitális műalkotást nem helyettesíthető tokennel, mint hitelességi garanciával bocsátana aukcióra. Az izgalmas árverést 22 millióan követték az interneten. Szintén úttörő módon az ellenértéket kriptovalutával fizették ki – jelentette az AP hírügynökség.