392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

10 éve indult idehaza a Seherezádé, a török sorozatbumm berobbantója

Forrás: media1.hu
2021. 04. 14.
10 éve indult idehaza a Seherezádé, a török sorozatbumm berobbantója

Újságírók évek óta kutatják, miért váltak világszerte népszerűvé a török sorozatok és minek köszönhetően szorították ki a televíziós palettáról a sokáig egyeduralkodó latin-amerikai telenovellákat.

A török sorozatgyártás  nem rendelkezik régre nyúló hagyományokkal, mégis közel egymilliárd nézője van világszerte - számolt be a media1.hu.

Az első igazán nagy és nemzetközi sikert egy romantikus dráma aratta. A 2006-ban indult és három évadot megélt Seherezádé az egzotikus történetgyűjtemény, Az Ezeregyéjszaka meséinek mondakörét vette alapul. Erre húzott fel egy mai korba helyezett tragikus történetet. A Seherezádé fokozatosan egyre több európai országban jelent meg a tévéképernyőn és elért Magyarországra is.

A sorozatot 2011. április 14-én, azaz éppen ma tíz éve mutatta be a TV2, pár nappal azután, hogy az RTL Klub elhozta a magyar képernyőkre az első török szériát, az Ezel – Bosszú mindhaláligot. Habár az RTL Klub sorozatának megvolt az előnye, a Seherezádé mégis napok alatt legyőzte vetélytársát a nézettségi versenyben. Rövid időn belül már naponta egymillióan követték délutánonként a TV2-s szériát, szemben az Ezel 400 ezres eredményeivel.

Sokak számára az első meghatározó török sorozatos élmény a Seherezádéhoz és a főszereplőket alakító színészekhez kötődik. Nem mindennapi párosról van szó, a címszereplőt alakító színésznő, Bergüzar Korel ugyanis nem csak a nemzetközi ismertséget köszönheti Seherezádé figurájának, hanem a férjét is.

A forgatások során ismerte meg Halit Ergencet, a gonosz főhőst játszó színészt, akivel a széria befejeztével össze is kötötték az életüket. Ergenc neve sokak számára csenghet ismerősen, ő alakította az RTL Klubon 2013 és 2018 között vetített török történelmi dráma, a Szulejmán főhősét.

Miközben az Ezel volt az első török produkció itthon, mégis a Seherezádénak köszönhető a hazai török sorozatbumm, hogy mára ilyen sokan rajonganak ezekért a szériákért. Nem mellesleg a Seherezádé óta dominálják a TV2 késő délutáni műsorsávjait a török drámák, ugyanis 2011 óta a Tények előtt szinte kivétel nélkül minden esetben török produkció került sugárzásra.

Az elmúlt tíz évben közel ötven török sorozatot mutattak be Magyarországon, ám a műfaj nem maradt a televízió szabta keretek között, a Netflix ugyanis hét török szériához, köztük több saját gyártásához is elérhetővé tette magyar feliratot.

Főkép forrása:
Star TV

További cikkek