EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

A szocialista Winnetou, aki a mai fiataloknak is példát mutathatna Sólyomként vagy Tokei-ihtóként

Szórakozás
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Fotó: Progress Film

Igazi kultusz alakult ki a ma 83 éves Gojko Mitic körül, ráadásul nem csak Keleten imádták, hanem Nyugaton is.

Egy biztos, az 1970-es, 1980-as években a szocialista blokk mozivásznain nem Superman, de nem is a Pókember vagy Batman, sőt nem is a hét mesterlövész volt a fiatalok példaképe. Hanem a kommunista rendszer indiánja, Gojko Mitic. Winnetou, Sólyom, Osceola, Ulzana és Tecumseh megformálója 83. születésnapját ünnepli a mai napon.

Elképzelhetetlenül sok színész küzd szinte egész pályafutása során azért, hogy ne skatulyázzák be őt egyetlenegy szerepbe. Nos, valakinek pedig éppen az hozott világhírnevet, hogy a tehetségét ugyanabban a szerepben teljesítette ki – írta a moszkvater.com.


A testnevelő tanár végzettségű, kidolgozott testű férfi megkapta 1965-ben a Nagymedve fiai főszerepét        Fotó: Progress Film


Mint például az 1940. június 13-án a volt Jugoszlávia területén, a Leskovac közelében fekvő Strojkovcéban született Gojko Mitic, aki egy dél-szerbiai faluban nőtt fel, ahol német nevelésben részesült. Míg édesapja, Zsivojin Mitic a partizánok oldalán harcolt a második világháborúban, addig a kis Gojko és fivére, Dragan a nagyszülőknél nevelkedett, akik biztos, ami biztos, németül is megtanították.

Ki gondolta volna akkor, hogy ez a fiú a keleti blokk egyik legnépszerűbb filmszínészévé növi ki magát. Olyan hűen fogja alakítani a filmvásznon az általa megformált indián harcosokat, hogy az iskolai farsangokon a fiúk miatta öltöznek indiánnak a szocialista tábor országaiban.


A Nyugat - Pierre Brice - és a Kelet Winnetouja, Gojko Mitic     Fotó: Progress Film


„Bevallom, sosem volt igazi szerepálmom, elfogadtam azt, amit elém sodort a sorsom. Mindvégig az volt a célom, hogy a legtöbbet kihozzam magamból. Úgy érzem, sikerült” – állította az insuedthueringen.de német portálnak Mitic.

Sorra játszotta el a különböző indián hősöket, ő lett a szocialista blokk Winnetouja. Utóbbi szerepe annyira rajta ragadt, hogy 1992 óta a Bad Segebergben rendezett Karl May-fesztiválokon minden évben a legendás apacs főnököt alakította. Mégpedig a nyugdíjba vonult, és azóta már elhunyt Pierre Brice helyett. Tizenöt évad és 1024 előadás után 2006-ban mondott búcsút a figurának. A 2016-ban újraforgatott, három részes Winnetouban is szerepet kapott. 76 évesen ő alakította az apacs legenda édesapját, Incsu-csunnát.


A teljes cikket elolvashatja a moszkvater.com oldalon.