EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Újabb ajándék a szaúdi focinak! A világsztárok után jön a világbajnokság megrendezése

Sport
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: fifa.com

Szaúd-Arábia rendezi a 2034-es férfi foci-világbajnokságot, de már most jelezte, hogy szívesen lenne a házigazdája a 2035-ös női vb-nek.

Senkinek nem okozott meglepetést, amikor még kedd késő éjjel Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy 2034-ben Szaúd-Arábia rendezi a 2034-es férfi foci-világbajnokságot. Miután a FIFA közölte korábban, hogy a 11 év múlva esedékes vb-t mindenképpen Ázsiában vagy Óceániában rendeznék.

Ráadásul az egyetlen rivális pályázó, Ausztrália visszavonta jelölését, így Szaúd-Arábia rendezési lehetősége már kedden kora délután biztossá vált. Az ausztrál szövetség azzal indokolta a döntést, hogy inkább a 2026-os női Ázsia-kupa, valamint a 2029-es klubvilágbajnokság rendezési jogának elnyerésére akarnak koncentrálni.

Annak ellenére, hogy Szaúd-Arábia az Ázsiai Labdarúgó-szövetség támogatását élvezi, valószínűleg ugyanolyan ellentmondásos házigazdája lesz a világbajnokságnak, mint Katar volt 2022-ben. Jogvédő szervezetek rendszeresen bírálják Szaúd-Arábiát az emberi jogok megsértése, a homoszexualitás kriminalizálása, a szólásszabadság korlátozása és a jemeni háború miatt.

A szaúdiak egyébként rengeteg pénzt öltek az elmúlt időszakban a futballba. Cristiano Ronaldo leigazolása után több tucat sztárjátékost csábítottak a szaúdi bajnokságba, és Szaúd-Arábia még fontosabb szereplője akar lenni a futballvilágnak. Néhány hete már bejelentették, hogy szívesen megrendeznék a 2035-ös női vb-t is, de az igazi csúcs a 2034-es férfi vb lesz.

A soron következő két foci vb-nek több házigazdája lesz. A 2026-os labdarúgó-világbajnokságot ugyanis Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok rendezi, a 2030-as vb-t pedig Marokkó, Spanyolország és Portugália.