EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Megvan a Tokióban induló magyar vívóválogatott

Sport
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: Facebook/Szilágyi Áron

Amennyiben pástra lép Tokióban, az olimpiai szerepléseket tekintve csúcstartó lesz Mohamed Aida, aki hetedszer szerepelhet az ötkarikás játékokon.

Vívásban már egy ideje befejeződött a tokiói olimpiára kvalifikáló versenysorozat, így a sportági szövetség (MVSZ) véglegesítette azok névsorát, akik Magyarországot képviselik a nyári játékokon. Volt olyan szakág, ahol névre szóló kvótával rendelkezett magyar vívó – férfi párbajtőrben a világbajnok Siklósi Gergely –, míg a férfi és női kardban, valamint a női tőrben a csapatok is kijutottak Tokióba. Utóbbi esetben hárman indulhatnak egyéniben, míg egy negyedik vívót a csapatversenyekre is delegálhat Magyarország.

A csapatok összeállítását az előre lefektetett válogatási elvek alapján állították össze. Az érintett szakágak hazai ranglistavezetői automatikus indulónak számítottak, a többiek részvételéről a szakági vezetőedzők és a szövetségi kapitány javaslata, valamint a szakmai bizottság véleményezése alapján zárt ülésen határozott az elnökség, amely a három csapathoz egy-egy tartalékot is megnevezett. Az olimpiai vívóversenyeket július 24. és augusztus 1. között rendezik Tokióban.


Mohamed Aidának (jobb szélen) Tokió lehet a hetedik olimpiája, mert a sportági szövetség döntése szerint ő a negyedik csapattag, aki becserélhető a verseny során    Fotó: Facebook/Mohamed Aida


Amennyiben pástra lép Tokióban, az olimpiai szerepléseket tekintve csúcstartó lesz Mohamed Aida. A világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok tőröző eddig hat ötkarikás játékokon (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016) vett részt, így Tokió lehet a hetedik olimpiája. A sportági szövetség döntése szerint ő a negyedik csapattag, aki becserélhető a verseny során.

A magyar olimpiai válogatott összeállítása

Férfi kard: Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád (egyéni és csapat), Decsi Tamás (csapat), Iliász Nikolász (tartalék).

Női kard: Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta (egyéni és csapat), Battai Sugár (csapat), Szűcs Luca (tartalék).

Női tőr: Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata (egyéni és csapat), Mohamed Aida (csapat), Lupkovics Dóra (tartalék.

Férfi párbajtőr: Siklósi Gergely