EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Először rendeznek designhetet Szegeden

Kultúra
2 hónapja
Kiemelt kép: 10perc.hu

Az építészet, a gasztronómia, a képzőművészet és a művészetterápia területét is érinti a csütörtökön kezdődő Szeged Design Week, amelyet első ízben szerveztek meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kreatív szakemberei.

A kreatív szakma legnépszerűbb és leglátogatottabb programsorozatába, a huszadik éve futó Budapest Design Weekbe idén Szeged is bekapcsolódik. Október 5. és 15. között sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket a szegedi kreatív szakemberek a város népszerű és kevéssé ismert vagy eddig a látogatók elől elzárt helyszínein - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Szeged partnervárosként pályázta meg a lehetőséget a Budapest Design Week regionális helyszíneként Váraljai Anna művészettörténész, az SZTE bölcsészkarának adjunktusa, valamint a két mesterképzésen tanuló design- és művészetmenedzsment hallgató, Kőrösi Kíra és Nagy Petra kezdeményezésére.

A bő egyhetes programsorozat lehetőséget teremt arra az érdeklődőknek, hogy megismerjék a régió feltörekvő művészeit és kulisszatitkaikat, egy-egy nyitott műhely falain belül bekapcsolódjanak az alkotás folyamatába, részt vegyenek workshopokon, izgalmas szakmai kerekasztal-beszélgetéseken, gasztronómiai eseményeken.

Az ingyenes, de részben regisztrációhoz kötött rendezvények között szerepel a többi közt kortárs építészeti séta Szeged belvárosában, ehető feltéttel komponált művészeti alkotások tárlata, steampunk ékszerkiállítás, műhelybejárás az Alkimista lakásétteremben, látogatás festő-, üveg- és porcelánművészek műtermeiben, a művészet- és bábterápiáról szóló előadás vagy a meseregényekről szóló konferencia.