EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Retrokiállítást terveznek a szocreál festményekből

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: 10perc.hu

Önkormányzatoknál, intézményeknél, szakszervezeteknél kallódó szocreál festményeket, tárgyakat keresnek.

Magyarország összes önkormányzatát, állami intézményét és szakszervezetét bevonják abba a szocreál festmény, szobor és tárgyak felvásárlásba, ami az 50-es, 60-as évek kallódó, eltűntnek hitt műveket tárja fel. Babarás Géza festményszakértő szerint ugyanis ennek a korszaknak a művészete nincs kellően feltárva, reprezentálva, mert az alkotások többségének nem ismerik a jelenlegi helyét.

Az országos gyűjtés, felvásárlás alatt nemcsak a kor támogatott művészei, kismesterei által készített kallódó festményeket, hanem a korszak tiltott, tűrt kategóriába sorolt festőművészek alkotásait is keresi a szakértő, ugyanis szerinte így lesz teljes az adott korszak művészete.


Egy retrokiállítás kedvéért felvásárolják az 50-es, 60-as évek óta kallódó, eltűntnek hitt műveket     Fotó: 10perc.hu


„Ahhoz, hogy ezeket megtaláljuk, több mint 3200 önkormányzathoz szeretnénk eljuttatni a felhívásunkat, valamint megyei önkormányzatokhoz, akik a rendszerváltás előtt támogatói, felvásárlói voltak a kor művészeti alkotásainak. Valószínűsíthető, hogy a régi-új szakszervezeteknél is jelentős számban találhatóak egykori munkás-, paraszt életképek, gyári munkásokat, szövetkezeti földműves munkákat ábrázoló, szocreál festmények” – állította a 10perc.hu kérdésére Barabás Géza.

Ennek az 50-es és 60-as években született művészeti alkotások jó részét a rendszerváltáskor raktárakba helyezték vagy elkallódott és „magántulajdonosokhoz” kerültek, és az említett időszak aktív festőinek művei közül csupán kevés számú darab ismert.


Nemcsak a kor támogatott művészei, kismesterei által készített kallódó festményeket, hanem a korszak tiltott, tűrt kategóriába sorolt festőművészek alkotásait is keresik      Fotó: 10perc.hu


„Somogyi Imre, Mácsai István, Csáki-Maronyák József és sok más festőművész ebben a korban azokat a témákat festették meg, amiket a párt elvárt tőlük, ami támogatott volt: a parasztság és a munkásság mindennapos munkáit, életkörülményeit, pártvezetők portréit. Függetlenül attól, hogy a szocialista társadalmi rendszer csődöt mondott, a politikai része a történelem szemétdobjára került, de az ebben a korban készült festményeknek, szobroknak művészeti értéke van” – jelentette ki Barabás.

A legszebb falusi-, gyári munkásokat ábrázoló életképekből, szobrokból, szocreál tárgyakból Barabás kiállítást is szeretne rendezni Budapesten, hogy minél többen megismerkedhessenek a kor művészetileg értékes műveivel. Sőt, dokumentumfilmet is készítenének a gyűjtés folyamatáról egészen a kiállítás megnyitásáig.