EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Itt a világhálós Berlinale!

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: berlinale.de

Közönség és filmcsillagok nélkül, online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel kezdődött meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint), fő finanszírozója a német szövetségi kormány. A jelenlegi egészségügyi helyzethez igazodva jelentősen átszervezték a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját, a Berlinálét. Az idei rendezvényen a mostani, megszokott időpontban csak a szakmai kísérőrendezvényeket tartják meg online formában, míg a szemlére beválogatott alkotásokat egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service (BMS) révén mutatják be a regisztrált filmes szakembereknek.


Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, a Természetes fény című magyar-lett-francia-német koprodukciót ma tekinthetik meg a BMS rendszeren keresztül a kritikusok      Fotó: berlinale.de


A szemle 71 éves történetében először két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, a Természetes fény című magyar-lett-francia-német koprodukciót ma, Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotását pedig szerdán nézhetik meg a kritikusok a BMS-en. A két magyar film 13 munkával versenyez az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért.

A szakmai programok ideje alatt a nemzetközi zsűri is dolgozik, döntéseiket pénteken ismertetik. Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is, a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.