EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Kajszibarackot ennél? Idén ne is álmodj róla…

Belföldi hírek
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A magasabb fekvő termőterületen a fagyok miatt legalább 60-70 százalékos a veszteség, ami erősen fajtafüggő, de az Alföldön alig marad termés.

Nem kímélte a fagy a hazai kajsziültetvényeket, miután április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben. Egyes helyeken a terméskiesés elérheti a 90-100 százalékot is. A magasabb fekvő termőterületen legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő, de az Alföldön alig marad termés – számolt be a napi.hu.

"A legtöbb termőtájon mindemellett nagyon erős a Monilia nyomása, ami a meggynél is problémát jelenthet majd, de jelentettek Stigmina és levéltetű fertőzést is" – írta a fruitveb.hu.

Somogy megyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák. Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, amely során -3°C alá nem süllyedt ugyan a hőmérséklet, viszont ez már virágzást követően, igen érzékeny fázisban kapta el az állományokat.


Egyes helyeken a terméskiesés elérheti a 90-100 százalékot is     Fotó: Pixabay


Tolna megyében az alacsony hidegigényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek. A megyében -4°C-os szállított fagyot mértek. Üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák a jelenlegi helyzet szerint.

Győr-Moson-Sopron megyében a nagyon korai fajták már januárban elfagytak, az április fagyok során -6°C körüli fagy károsított. Általában 30-35% a jelenleg látható kár mértéke. Bács-Kiskun megyében a korai fajtáknál teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban.

Borsod megyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot marad a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományok szinte 100%-ban elfagytak.