Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

71 évente egyszer feltűnő üstökös látható éjszakánként

10perc.hu
2024. 03. 18.
71 évente egyszer feltűnő üstökös látható éjszakánként

Az üstökös a következő két hétben egyre fényesebben fog ragyogni.

A Föld mellett 71 évente egyszer elhaladó üstökös jelenleg távcsővel vagy kis távcsővel látható az éjszakai égbolton - közölte az Independent.

A csillagászok szerint a 12P/Pons-Brooks egyre fényesebb, és van rá esély, hogy a következő hetekben szabad szemmel is látható lesz.

Dr. Megan Argo, a Central Lancashire-i Egyetem asztrofizikusa szerint már többször is kitört, és időszakosan megnövelte fényességét. Hozzátette: "Ha szerencsénk van, akkor a következő hetekben még egy másik is lehet, ahogy áthalad az égbolton".

Az üstökösök olyan égitestek, amelyek főként porból, kőzetből és jégből állnak. Dr. Argo szerint "úgy lehet rájuk gondolni, mint óriási, piszkos hógolyókra."

A 12P/Pons-Brooks, amely felfedezőiről, Jean-Louis Ponsról és William Robert Brooksról kapta a nevét, ideje nagy részét a Naprendszer külső részein tölti, ahol nagyon hideg van. A belső Naprendszerbe 71 évente tér vissza, ezért periodikus üstökösként ismert.

Dr. Argo elmondta, hogy ahogy az üstökös közeledik a Naphoz, a hő hatására a jég - a szublimációnak nevezett folyamat révén - egyenesen gázzá alakul, és az anyag egy része eltűnik a felszínéről. "Az anyagból nem marad ki semmi. Ez a gáz egyrészt felhőt alkot az üstökös szilárd magja körül - amelyet kómának nevezünk -, másrészt egy anyagcsóvát, amely több millió mérföldre is kiterjedhet az űrben. A csóva olyan gázból és porból áll, amelyet a Napból áramló napszél ereje taszított el az üstökösről, és ez a csóva az a rész, amely a Földről nézve látványos lehet az égen." A Földről nézve a csóvát a Napból áramló napszélnek köszönhetjük.

Az asztrofizikus elmondta, hogy bár a 12P/Pons-Brooks szép csóvát fejleszt, az "távcső vagy teleszkóp nélkül még nem igazán látható". Az üstököst az Androméda galaxis alatt - és kissé balra tőle - láthatják azok, akik az üstököst keresik.

Stuart Atkinson, egy cumbriai amatőr csillagász már egy ideje követi az objektumot, és fényképeket készít róla. Elmondása szerint az üstökös észleléséhez távcsőre lesz szükség, és még akkor is csak egy elmosódott csillagnak fog látszani, amely mögött egy kis csóva látszik.

"Szerencsére elég közel van hozzá egy fényes bolygó - a Jupiter -, így ha a távcsövet a Jupiter jobb oldalára fordítjuk, nagyon lassan, az segíteni fog. Az emberek azt hiszik, hogy az üstökösök úgy suhannak az égen, mint a hullócsillagok, de ez nem igaz. Minden éjszaka csak egy kis mértékben mozognak, így az üstökös még egy darabig az égen lesz."

Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)

További cikkek