Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

"Forrásban lévő óceánnal rendelkező vízivilágot" észleltek a mélyűrben

10perc.hu
2024. 03. 10.
"Forrásban lévő óceánnal rendelkező vízivilágot" észleltek a mélyűrben

Csillagászok egy olyan távoli bolygót figyeltek meg, amelyet teljes egészében mélytenger boríthat, a felfedezés előrelépést jelent a Földön túli lakható körülmények keresésében.

A Nasa James Webb űrteleszkópjával (JWST) végzett megfigyelések vízgőzt, valamint metán és szén-dioxid kémiai jeleit mutatták ki az exobolygó légkörében, amely a Föld sugarának kétszerese és mintegy 70 fényévre van tőlünk. Ez a kémiai keverék a Cambridge-i Egyetem kutatói szerint összhangban van egy olyan vizes világgal, ahol az óceán az egész felszínt behálózná, és hidrogénben gazdag légkörrel, bár nem egy balzsamos, hívogató tengeri tájat képzelnek el. - közölte a The Guardian.

"Az óceán hőmérséklete meghaladhatja a 100 Celsius-fokot vagy még annál is magasabb lehet" - mondta Nikku Madhusudhan professzor, az elemzés vezetője. Magas légköri nyomáson egy ilyen forró óceán még folyékony lehet, "de nem világos, hogy lakható lenne-e" - tette hozzá. - "Az óceán a nappali oldalon rendkívül forró lenne. Az éjszakai oldal viszont potenciálisan lakható körülményeknek adhatna otthont. De ott nyomasztó légkör lenne, a Föld felszínén uralkodó nyomás tízszeresével vagy százszorosával, és az óceánról gőz gördülne le. A vizek valószínűleg több tíz-száz kilométeres mélységet érnének el, a tengerfenék nagynyomású jéggel, alatta pedig sziklás maggal."

Az Astronomy and Astrophysics Letters című folyóiratban megjelent tanulmány ezt az értelmezést támogatja, de egy kanadai kutatócsoport vitatja, amely további megfigyeléseket végzett ugyanarról az exobolygóról, amely TOI-270 d néven ismert. Ők ugyanezeket a légköri vegyi anyagokat észlelték, de azt állítják, hogy a bolygó túl forró lenne a folyékony vízhez - valószínűleg 4000 Celsius-fokos -, és ehelyett sziklás felszínnel rendelkezne, amelyet egy hihetetlenül sűrű hidrogénből és vízgőzből álló légkör fedne.

Bármelyik nézet is győzzön, ezek a legújabb megfigyelések jól mutatják, hogy a James Webb milyen lenyűgöző betekintést nyújt a Naprendszeren kívüli bolygók természetébe. A teleszkóp a keringő bolygók légkörén átszűrődő csillagfényt rögzíti, hogy részletes bontást adjon a jelen lévő kémiai elemekről. Ebből a csillagászok képet alkothatnak a bolygó felszínén uralkodó körülményekről - és az ottani élet fennmaradásának valószínűségéről.

Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)

További cikkek