Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Ma ünnepeljük a felhőkarcolók világnapját

10perc.hu
2024. 09. 03.
Ma ünnepeljük a felhőkarcolók világnapját

A felhőkarcolók világnapját szeptember 3-án ünnepeljük, nem véletlenül.

A felhőkarcolók napját szeptember 3-án ünnepeljük világszerte, mivel ezen a napon született Louis Henry Sullivan, akit a „felhőkarcolók atyjaként” is emlegetnek. Bár nem Sullivan tervezte az első modern toronyházat, a chicagói Home Insurance Building mindössze tíz emelet magas volt, mégis úttörő jelentőséggel bírt a fém tartószerkezete miatt, amely lehetővé tette a későbbi emeletek hozzáépítését - közölte a Roadster.

Az építészet történetében a felhőkarcolók kulcsfontosságú szerepet játszanak, különösen a sűrűn lakott városokban, ahol a földterület korlátozott. Ezek az épületek nemcsak hatékony térkihasználást tesznek lehetővé, hanem a városok szimbólumaivá is váltak.

A világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa, jelenleg 828 méter magas és 163 emeletes, ami messze túlszárnyalja az 1885-ben épült első felhőkarcoló magasságát. Mára külön kategóriákra osztjuk a felhőkarcolókat, a szupermagas épületek 300-600 méter között, míg a megamagas épületek 600 méter fölött találhatók.

Európában ugyan ritkábbak a felhőkarcolók, de a Varsó Torony, amely az Európai Unió legmagasabb épülete, 310 méterével így is lenyűgöző. Bár a felhőkarcolók várostervezési szempontból számos előnyt kínálnak, nem problémamentesek. Például New York felhőkarcolói, köztük az Empire State Building és a Chrysler Building, összesen mintegy 762 millió tonnát nyomnak, ami jelentős terhet ró a város talajára.




További cikkek