Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Afrikai útjáról készít fotókat a jeladóval felszerelt gólya

10perc.hu
2024. 09. 02.
Afrikai útjáról készít fotókat a jeladóval felszerelt gólya

Egy lengyel madárvédő szervezet, a Grupa EkoLogiczna által felszerelt gólya mostantól folyamatosan dokumentálja afrikai útját, jeladó és kamera segítségével.

A Grupa EkoLogiczna madárvédő szervezet különleges projektje révén egy gólya folyamatosan fotókat készít afrikai útjáról, miközben jeladó és kamera is segíti a nyomkövetést. Az augusztus 7-én Lengyelországból indult madár eddig Ukrajnán, Románián, Bulgárián, Törökországon, Szírián és Jordánián átrepülve legutóbb Izraelből jelentkezett. A gólya útvonalát és a készített fotókat rendszeresen közzéteszik a Grupa EkoLogiczna Facebook-oldalán - közölte a 24.hu.

A madárvédő szervezet négy évvel ezelőtt kezdte el a gólyák jeladásos nyomkövetését, és mára már 16 madár visel hasonló szerkezetet. Idén különleges kísérletként egy gólyafióka kamerát is kapott, ám az állat villanyvezetéknek ütközött és elpusztult. Azóta a Varsói Állatkert madármenhelyéről szabadon engedett gólyák közül egy újabb madár kapott jeladót és kamerát. Az információk szerint a gólya naponta több száz kilométert tesz meg a társai társaságában. A kamerával készült fotók között sok esetben csak az ég, mezők, vagy a madár szárnytollai látszanak, de néhány felvételen érdekes részletek is fellelhetők.


További cikkek