Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Porszívóval és kefével takarítják az 5 méter magas Dávid szobrot - VIDEÓ

10perc.hu
2024. 07. 17.
Porszívóval és kefével takarítják az 5 méter magas Dávid szobrot - VIDEÓ

Michelangelo Dávid szobra, Firenze egyik leglátogatottabb műalkotása, évente több mint egymillió látogatót vonz.

A szobor eredetileg a firenzei székesegyházba került volna, de mérete miatt végül a Palazzo della Signoriában talált helyet. 1527-ben politikai zavargások során a szobor bal karja eltört, de Giorgio Vasari és Francesco Salviati segítségével szerencsére restaurálták. Érdekesség, hogy Michelangelo Dávidja nem véletlenül néz oldalra. A márványtömb keskenysége miatt csak így lehetett kivitelezni az arcot, és a lábak állása is a már meglévő lyuk miatt alakult így.

Michelangelo anatómiai tudásának köszönhetően a szobor tökéletesen ábrázolja a férfi testet, bár néhány apró részlet miatt nem tekinthető tökéletesnek, például hiányzik belőle egy kis izom a hátán - olvasható az In.hu cikkében.

A szobor több mint 5 méter magas és 5 tonnás carrarai márványból készült, így nem véletlen hogy gondos odafigyelést igényel az olasz reneszánsz egyik kiemelkedő alkotása. Michelangelo két évet dolgozott rajta (1501 és 1504 között), és azóta rendszeresen portalanítják, hogy megőrizzék épségét - számolt be a precíz folyamatról az EuroNews.

Eleonora Pucci, a szobor gondozója, speciális eszközökkel és módszerekkel végez portalanítást kéthavonta. 

Ez magában foglalja a porszívózást, puha kefével és ruhával történő tisztítást, hogy a műalkotás minden része szépen megmaradjon.

A portalanítást a múzeum igazgatója, Cecilie Hollberg is fontosnak tartja, mivel így garantálható a szobor hosszú távú megőrzése.


Főkép forrása:
Euronews/YouTube
Címkék:
#Olaszország

További cikkek