389.38 Ft

361.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Argylle, a nem túl szuper kémfilm

Nagy Ági
2024. 02. 05.
Argylle, a nem túl szuper kémfilm

Harmatgyengén nyitott a mozikban az "Argylle: A szuperkém" című film. Hiába a sztárparádé, úgy néz ki, ez sem menti meg a bukástól.

Kíváncsian vártam az Apple Studios új filmjét, az Argylle: A szuperkém-et. A parádés szereposztás és a nem túl bonyolult történet már az előzeteséből is sejthető volt, de gondoltam legalább 140 percig elszórakozom a moziban. Majdnem sikerült. 

Minél nagyobb a kém, annál nagyobb a hazugság

Elly Conway egy bestseller kémregény-sorozat remeteéletű szerzője, aki a macskájával, Alfie-val él. Nyugalmas élete akkor változik meg, amikor könyveinek cselekménye tükrözni kezdi a valóságot. Erre felfigyelnek a valódi kémek, így Elly-nek menekülnie kell.

Aiden, a macskaallergiás kém társaságában Elly, Alfie-val a hátizsákjában, menekül, és bejárja a fél világot, hogy mindig egy lépéssel a gyilkosok előtt maradjon, miközben Elly kitalált világa és a való világ közti határok elkezdenek összemosódni.

A szereposztásra nem lehet panasz, hiszen Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Bryan Cranston, Catherine O'Hara, Dua Lipa, John Cena, és Samuel L. Jackson is játszik a filmben. Bár a nagy nevek méltatlan mellékszereplők a sztoriban.


Látványos, fordulatos, de kiszámítható

Az Argylle egy fordulatos film, talán túl is lő a célon. Egyik csavar követi a másikat, de ha valaki látott már tisztességes akció vagy kémfilmet, akkor nem lepődik meg semmin sem. Sajnos, Matthew Vaughn újdonsága nem tartalmaz újdonságot.

Konkrétan látunk utalásokat a James Bond és a Mission Impossible filmekre, de a Feláldozhatókból, sőt még az Amerika kapitány: A tél katonája moziból is vettek át. Ráadásul az utóbbi esetben annyira szánalmasra sikeredett a másolás, hogy még mosolyogni sem tudunk rajta.

Akciójelenetekben nincs hiány, de természetesen itt is túlzásba estek a készítők. Egyes verekedős jelentek túl hosszúak, nevetségesen gagyi megoldásokkal és a Mátrix óta divatos lassításokkal. A poénok elhanyagolhatóak, pedig állítólag vígjáték.

Ami a moziban nem, még streamingen bejöhet

Az Apple Studios filmje eddig nem hozta vissza az árát, hiszen 6 és fél millió dolláros bevétellel debütált az első napon. A Variety szerint, ezt az összeget az akcióvígjáték összesen 3605 észak-amerikai helyszínről, a nyitónapon és az előzetes vetítéseken szedte össze.

A mozi 200 millió dolláros gyártási költségvetésből készült. Persze a gyenge kezdés nem viszi csődbe a stúdiót, hiszen az Apple tavaly nyáron meghaladta a 3 billió dolláros piaci tőkeértéket, de azért elég nagy befektetés egy filmbe, ami nem kelt feltűnést.

Az Argylle várhatóan később sem lesz kasszasiker, de Martin Scorsese és Ridley Scott Apple TV+-os, moziba küldött presztízsfilmjei sem teljesítettek sokkal jobban tavaly ősszel. Az, hogy a mozikban nem taroltak, még nem azt jelenti, hogy streamingen sem fognak.

Az Argylle nálam a 10-ből csak 6 pontot kapott. Ha a komolyabb történeteket szereted, akkor A hó társadalma egy jó választás.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek