Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sportmix – bajnoki cím, küzdelem, érmek

10perc.hu
2021. 05. 24.
Sportmix – bajnoki cím, küzdelem, érmek

Számos magyar sportsiker született a hétvégén, valamint továbbra is zajlanak a nemzetközi sportélet különböző eseményei. Itt a szokásos hételeji összefoglaló.

Kerékpár

A Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszán a Grado és Gorizia közötti, három negyedik kategóriás emelkedőt és 1800 méter szintkülönbséget magában foglaló 147 kilométer megtétele várt a mezőnyre, és a szakaszt a belga Victor Campenaerts szökésből megnyerte, míg a főmezőny együtt ért célba, így az összetett közvetlen élcsoportja nem változott. Valter Attila (Groupama-FDJ) és Dina Márton (EOLO-Kometa) is a mezőnnyel ért célba, előbbi - Buchmann kiszállása miatt - egy helyet előrelépve 11. az összetettben, míg Dina a 112. helyen várja a mai királyetapot, a Sacile és Cortina d'Ampezzo közötti 212 kilométeres szakaszt, benne három első kategóriás heggyel és 5700 méternyi szintkülönbséggel.


Labdarúgás

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is bekerült minden idők legjobb férfi futballistáinak álomcsapatába a sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) szavazásának eredményeképpen. A Barcelona argentin és a Juventus portugál világsztárja mellett a brazilok Fekete Gyöngyszeme, vagyis Pelé kapott még helyet a csatársorban, míg az argentinok tavaly elhunyt klasszis támadójának, Diego Maradonának a középpályán jutott hely a top tizenegyben, amelynek tagja lett még a régi sportági nagyságok közül Beckenbauer, Cruyff és a kapus Jasin is.

Nem fért be viszont az álomválogatottba Ronaldo Nazário, a brazil labdarúgás egy másik ikonikus alakja, akit a B csapatba szavaztak be - mások mellett Zidane, Platini, Gerd Müller és Di Stéfano társaságában - a voksolásban részt vett újságírók, volt futballisták és az összes kontinenst képviselő szakemberek. Ami minket magyarokat a legjobban bánt, hogy egyetlen játékosunk – sem Puskás, sem Albert – egyik válogatottban sem kapott helyet.

A férfi labdarúgók álomcsapata: Lev Jasin (Szovjetunió) - Cafú (Brazília), Franz Beckenbauer (Németország), Franco Baresi (Olaszország), Paolo Maldini (Olaszország) - Xavier Hernández (Spanyolország) - Diego Maradona (Argentína), Johan Cruyff (Hollandia) - C. Ronaldo (Portugália), Pelé (Brazília), Lionel Messi (Argentína).


Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is bekerült minden idők legjobb férfi futballistáinak álomcsapatába    Fotó: goal.com


A B válogatott: Gianluigi Buffon (Olaszország) - Carlos Alberto (Brazília), Bobby Moore (Anglia) Daniel Passarella (Argentína), Roberto Carlos (Brazília) - Lothar Matthäus (Németország) - Zinedine Zidane (Franciaország), Michel Platini (Franciaország) - Ronaldo Nazário (Brazília), Gerd Müller (Németország), Alfredo Di Stéfano (Argentína/Spanyolország)

Hangya Szilveszter bokasérülés miatt nem léphet pályára a magyar labdarúgó-válogatottban a június 11-én kezdődő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon. A magyar szövetség közösségi oldalának vasárnapi beszámolója szerint a hátvéd a válogatott edzésén sérült meg, és már el is hagyta a keretet. Helyére nem hív be más játékost Marco Rossi szövetségi kapitány.

Az Atlético Madrid nyerte a spanyol bajnokságot, miután a LA Liga utolsó fordulójában 2–1-re nyert a Real Valladolid ellen. Az ezüstérem a Real Madridé, míg a dobogó alsó fokán a Barcelona végzett.

Véget ért az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság. A Premier League aranyérmét a Manchester City szerezte meg, míg mögötte a városi rivális, a United végzett. A Crystal Palace-t 2-0-ra legyőző Liverpool zárt a harmadik helyen, míg a Chelsea ugyan kikapott az Aston Villától (1-2), de a Leicester City kikapott 4-2-re Tottenhamtól, így a BL-ben a két manchesteri alakulat mellett a Liverpool és a Chelsea indulhat, míg a Leicester az Európa-ligában, míg a Tottenham a most induló Konferencia ligában vehet részt.

A Ferencváros 3-0-ra nyert az MTK Budapest vendégeként a női labdarúgó-bajnokság döntős párharcának első mérkőzésén. A zöld-fehérek végig irányítani tudták az összecsapást, a félidőben 1-0-ra vezettek, a szünet után pedig még kétszer betaláltak a hazaiak kapujába. A két győzelemig tartó párharc második mérkőzését szerdán rendezik.


Forma-1

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Monacói Nagydíjat vasárnap, ezzel az összetettben is átvette a vezetést a címvédő és hétszeres világbajnok brit Lewis Hamiltontól, aki hetedikként ért célba Monte-Carlóban. A 23 éves Verstappennek ez az idei második és pályafutása 12. futamgyőzelme, a világbajnoki pontversenyben pedig négy ponttal vezet Hamilton előtt. Sőt, mivel Valtteri Bottas nullázott és Sergio Pérez a negyedik helyen zárt, a konstruktőrök pontversenyében is a Red Bull került az első helyre.


Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Monacói Nagydíjat     Fotó: Amber PR


Verstappen mögött Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol pilótája lett a második Monte-Carlóban, míg a dobogó alsó fokára a McLarent vezető brit Lando Norris állhatott fel, utóbbi összetettben is feljött a harmadik helyre. A vb két hét múlva Bakuban, az Azeri Nagydíjjal folytatódik.


Kosárlabda

Az alapszakasz-győztes Szolnok pénteken hosszabbítás után 81-77-re legyőzte a címvédő Szombathely csapatát a férfi kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzésén, ezzel 2-1-re vezet az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. A döntő ma 18.30-tól folytatódik Szombathelyen.


Vízilabda

A Szolnoki Dózsa nyerte az E.ON férfi vízilabda ob I 2020/21-es kiírását. A Tisza-parti együttes az OSC elleni döntős párharc második mérkőzésén is diadalmaskodott, a szerdai 18-10-es sikerét követően szombaton - idegenben - 14-13-ra nyert. A Szolnok ezzel 2017 óta először, története során tizedik alkalommal lett bajnok. A címvédő Ferencváros szerezte meg a bronzérmet a férfi vízilabda ob I-ben, miután a harmadik helyért zajlott párharcban kétszer is legyőzte a BVSC-t.


A Szolnoki Dózsa nyerte az E.ON férfi vízilabda ob I 2020/21-es kiírását   Fotó: MTI/Mónus Márton


Tenisz

Három magyar lesz érdekelt a francia nyílt teniszbajnokság selejtezőjében. A salakpályás Grand Slam-torna honlapja szerint a világranglistán 107. Babos Tímea a kínai Jo Hsziao-tivel kezd, aki a 191. helyen áll. A 28 éves magyar játékost a 4. helyen emelték ki a szervezők. A héten Belgrádban negyeddöntős Jani Réka (220.) ellenfele a luxemburgi Mandy Minella (151.) lesz, míg Gálfi Dalma (236.) a horvát Jana Fett-tel (204.) száll szembe. A ma elrajtoló kvalifikációban három győzelem szükséges a főtáblához, amely jövő vasárnap kezdődik. A Roland Garros főtábláján Fucsovics Márton (44.) szereplése biztos.


A kisváltósúlyú Josh Taylor lett a profi boksz történetében a hatodik bunyós, aki mind a négy nagy szervezet (IBF, WBA, WBC és a WBO) övét megszerzi    Fotó: Twitter/Josh Taylor


Ökölvívás

Szombaton éjszaka Las Vegasban feszült egymásnak a kisváltósúly két világbajnoka, a WBA, IBF címvédő skót Josh Taylor, valamint a WBO, WBC világelső amerikai Jose Carlos Ramirez, a tét pedig a kategória vitathatatlan bajnoki státusza volt. Taylor kétszer is padlóra küldte ellenfelét, ám Ramirez kihúzta lábon a nehéz pillanatokat, és remekül, de későn hajrázott, így Taylor egyhangú – mindhárom pontozó 114-112-re látta jobbnak – pontozásos győzelmet aratott, és ő lett a profi boksz történetében a hatodik bunyós, aki mind a négy nagy szervezet (IBF, WBA, WBC és a WBO) övét megszerzi.



Főkép forrása:
Facebook/Groupama-FDJ

További cikkek