Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Novembertől életbe léptek az új energiatanúsítvány szabályok! Mutatjuk, mi változott

10perc.hu
2023. 11. 05.
Novembertől életbe léptek az új energiatanúsítvány szabályok! Mutatjuk, mi változott

Az épületek energiaigényének csökkentése, átláthatóbb tanúsítvány létrehozása céljából a kormány új alapokra helyezte az épületenergetikai szabályozást.

Az ingatlanok energiahatékonyságának fejlesztése nem csak az EU vagy a magyar kormány célja, mára egyre többünk számára fontos, hogy az élettér, ahol otthon lehetünk, komfortos és ezzel együtt költség- és energiahatékony legyen. A környezettudatos szemlélet mellett egy modern ingatlanban jó eséllyel évekig nem kell nagyobb korszerűsítési munkákkal bajlódni és a fenntartása is kedvező.

Legyen szó tehát építkezésről, lakásvásárlásról vagy bérlésről, az egyik legfontosabb szempont a választáskor az ingatlan energiahatékonysága. Erről a jövőben már könnyebb lesz tájékozódni, ami nem csak a magánszemélyek, de a bankok és az építőipari szakemberek számára is kedvező hír – írta a Bankmonitor.

Ingatlan adásvétel és bérbeadás esetén is kötelező energetikai tanúsítványt biztosítani, amit a szerződéskötés napjáig be kell mutatni, illetve legkésőbb a birtokbaadásig át kell adni a vevőnek vagy bérlőnek. Az új szabály könnyít: novembertől nem kell a szerződésbe foglalni a tanúsítvány (HET) számát. Új építésű otthonok esetén az építtető feladata a tanúsítvány elkészíttetése, ez feltétele a használatbavételi folyamat elindításának.

Remek hír az ingatlan vásárlást vagy bérlést tervezők számára, hogy az új jogszabály értelmében az energetikai besorolást már a hirdetésben is kötelező lesz feltüntetni. Novembertől türelmi idő indul, az új minősítésre 60 nap lesz, vagyis a november előtti tanúsítványok még két hónapig lesznek felhasználhatók.

2024 januártól tehát már az új típusú tanúsítványra lesz szükség. Az újonnan kiállított ingatlan energetikai tanúsítvány érvényessége az új szabályok szerint a jelenlegi 10 év helyett 5 évre módosul. Az eddigi besorolási rendszer is átalakul: a jelenlegi AA++-tól JJ-ig tartó skála helyett A+++-tól I-ig sorolják majd be az ingatlanokat. Az épületeknek kétféle minősítési szempont szerint is jól kell teljesíteniük:

  • az eddig is vizsgált összesített energetikai jellemzőkben és a
  • a fajlagos szén-dioxid kibocsátás kapcsán.

Ezzel együtt megszűnik a kötelező megújuló energia részarány előírása az új építésű, “közel nulla” energiaigény kapcsán, helyette a szén-dioxid-kibocsátás felső határát írják elő.

Egy egyszerű, 5 szintű minőségi skála is segíti a tájékozódást: rossz, gyenge, közepes, jó és kiváló besorolás alá eshetnek az egyes épületet határoló szerkezeti elemek, valamint az épületgépészeti és -technikai rendszerek. Emellett részletesebb fejlesztési, korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz majd az új dokumentum, hogy a tulajdonos miként optimalizálhatja az ingatlan energiafogyasztását és ezzel együtt a költségeit.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek