Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Ők kapták idén a Déry-díjat

10perc.hu
2024. 10. 24.
Ők kapták idén a Déry-díjat

A Déry Tibor Alapítvány évente odaítélt díját idén Jánossy Lajos, Szűcs Teri és Sophie Aude kapták meg a magyar irodalom elismeréséért.

A Déry Tibor Alapítvány évente osztja ki a magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező díját, amelynek átadására kedden került sor - írja a Librarius. A kitüntetés Déry Tibor özvegyének végakarata alapján jött létre, célja a kimagasló alkotók munkásságának támogatása. A díj forrása a Déry-hagyaték, amely magában foglalja a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is.

A díjat odaítélő kuratórium elnöke Schein Gábor, tagjai pedig Bán Zsófia, Keresztesi József és Németh Gábor. Az idei díjazottak közé tartozik Jánossy Lajos, aki íróként, szerkesztőként és kritikusaként is ismert. Jánossy 1967-ben született Budapesten, és eddig több művet is publikált, például a Hamu és ecet című regényt. Az ő nevéhez fűződik az Örök hely és mindenhol idő című legutóbbi regénye, amelyet dráma formájában a Katona József Színház Kamrájában mutattak be.

A másik kitüntetett, Szűcs Teri, író, kritikus és irodalomtörténész, Leningrádban született, és foglalkozott a holokauszt irodalmával, valamint a magyar roma irodalommal. Szűcs doktori fokozatát az ELTE-n szerezte, és aktívan részt vesz az otthongondozásban is. Legújabb kötete, a Visszatért hozzám az emlékezet idén jelent meg.

A harmadik díjazott Sophie Aude műfordító, aki Franciaországban született és több magyar irodalmi művet fordított francia nyelvre, beleértve Füst Milán és Nádas Péter műveit. Aude 2006 óta fordít magyar irodalmat, és számos irodalmi ösztöndíjban részesült.

Az első Déry-díjat 1984-ben adták át, és azóta több százan kaptak elismerést. A korábbi díjazottak között szerepelnek neves írók, mint Csoóri Sándor, Esterházy Péter, és Ottlik Géza, akik hozzájárultak a magyar irodalom gazdagításához.

Főkép forrása:
kulter.hu Facebook oldala

Hirdetés

További cikkek