Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Suhajda Szilárd titokzatos eltűnésére dokumentumfilm próbál választ adni

10perc.hu
2024. 10. 08.
Suhajda Szilárd titokzatos eltűnésére dokumentumfilm próbál választ adni

Mi történt Suhajda Szilárddal az Everest-expedíción? A Minek ment oda” című dokumentumfilmben szakértők és családtagok próbálják feltárni az igazságot.

Egy új dokumentumfilm készült Suhajda Szilárdról, amely a Spektrum csatornán futó „Minek ment oda” címmel próbál választ adni a hegymászó eltűnésének körülményeire. A sorozat célja nem csupán a hegymászás szépségeit és veszélyeit bemutatni, hanem hogy rávilágítson arra a kérdésre, amely sokak fejében megfogalmazódott: „Minek ment oda?”. Az expedíció során Suhajda május 20-án veszett nyoma a Mount Everesten.

A sorozat kulcskérdései: Minek ment oda? Miért kockáztatta az életét?

A dokumentumfilmben nem nyomozók és szomszédok, hanem hegymászók, barátok és családtagok idézik fel a békéscsabai hegymászó életét és tragédiáját. A műsor készítői arra törekedtek, hogy bemutassák, mi motiválta Suhajdát, és hogyan érezte magát a hegyen, miközben tisztában volt a veszélyekkel.

Egy rossz mozdulat lehetett. Lehet, hogy azt hitte, megfelelően rögzítette magát, miközben nem – nyilatkozta Suhajda Szilárd Angliában élő testvére. A sorozat készítői és megszólalói elismerik, hogy nehéz pontosan rekonstruálni az eseményeket, de igyekeznek megvilágítani, mi történhetett azon a végzetes napon.

A család és a barátok is megszólalnak

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea is megosztja emlékeit a filmben. Elmondása szerint:

„Kétszer vagy háromszor megkérdeztem, hogy a csúcsmászás után biztonságban vissza tud-e jutni a négyes táborba, és ő egyértelműen azt válaszolta, hogy igen."

A feleség szerint az expedíció előtt Suhajda Szilárd egészsége nem volt a legjobb, mégis elindult, hogy teljesítse álmát, ami sajnos tragédiába torkollott.

A műsor során megismerjük Suhajda mindennapi életét is: a hegymászáson kívül barátként, apaként és férjként is bemutatják őt. Egyik barátja szerint:

„Szilárd nem azért ment oda, mert ez a világ második legmagasabb hegye, a szerelme volt a K2.”

A hegy vonzása és a döntés súlya

A dokumentumfilm részletesen bemutatja Suhajda Szilárd kapcsolatát a hegyekkel. A hegymászó felesége, Legindi Tímea így emlékszik vissza:

„Néha még féltékeny is voltam a K2-re, amikor a naplójában olyanokról írt, hogy milyen szép, amikor a felhő átbukik a K2 csúcsán.”

Suhajda volt az első magyar, aki oxigénpalack nélkül jutott fel a világ második legmagasabb hegyére, és ez a teljesítménye élete egyik legnagyobb sikere volt.

A tragikus események után sokan megkérdőjelezték, hogy miért vállalta a veszélyt. Suhajda barátai és családtagjai azonban hangsúlyozták, hogy ő pontosan tudta, mit csinál.

Korábban már mesélt olyanokról, hogy fent a hegytetőn hallucinált – tette hozzá a testvére, utalva ezzel a hegyi körülmények között fellépő tudatállapot-változásokra.

A végzetes expedíció és a meg nem válaszolt kérdések

A dokumentumfilmben megrázó pillanatok idézik fel Suhajda Szilárd utolsó napjait az Everesten.

Minden erőmmel azon leszek, hogy mihamarabb otthon legyek veletek – mondta utolsó videóüzenetében. A tragikus események után a család kérte, hogy ha a testét megtalálják, hagyják a Mount Everesten, így tisztelegve a hegymászó emléke előtt.

A sorozat folytatása tovább próbálja feltárni Suhajda Szilárd eltűnésének részleteit, de a legfontosabb kérdésre talán soha nem kapunk választ: Mi történt pontosan azon a napon? Miért vállalta a kockázatot egy tapasztalt hegymászó?


Főkép forrása:
Suhajda Szilárd Facebook oldala

További cikkek