391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Eladásra kínálják a kereszténység egyik legrégebbi könyvét

10perc.hu
2024. 04. 05.
Eladásra kínálják a kereszténység egyik legrégebbi könyvét

A Christie's aukciósház szerint a kereszténység legrégebbi vallási könyve júniusban kerül eladásra.

A Crosby-Schøyen kódex, amelyet kopt nyelven írtak papiruszra Egyiptomban, Krisztus előtt 250-350 közötti időszakra datálható. Emellett úgy gondolják, hogy ez a legrégebbi létező könyvek egyike, és akár 3,8 millió dollárért is elkelhet. A liturgikus könyvet az egyik legelső keresztény kolostorban készítették, és a Biblia két könyvének teljes szövegét tartalmazza - közölte a BBC.

"A szöveg monumentális jelentőségű, mint tanúságtétel a kereszténység mediterrán térségbeli terjedésének legkorábbi fázisáról" - mondta Eugenio Donadoni, a Christie's könyvek és kéziratokért felelős vezető szakértője. "A felső-egyiptomi legelső keresztény kolostorban élő legelső szerzetesek ezt a könyvet használták a legkorábbi húsvéti ünnepek megünneplésére, Krisztus után mindössze néhány száz évvel, és az utolsó evangélium megírása után mindössze száz évvel."

A könyv a Bodmer Papyri része, egy olyan szöveggyűjtemény, amelyet az 1950-es években fedeztek fel, és amely keresztény írásokat, bibliai kivonatokat és pogány irodalmat is tartalmaz. A kézirat maga is szövegeket tartalmaz, többek között Péter apostol első teljes levelét, Jónás könyvét és egy húsvéti homíliát. A 104 oldalt, vagyis 52 lapot egyetlen író írta a kereszténység hajnalán, 40 év alatt. A könyv a világ egyik legrégebbi szövege - állítja az aukciósház. A rendkívüli épségét Egyiptom száraz éghajlatának tulajdonítják.

A kódexet a Mississippi Egyetem vásárolta meg, ahol 1981-ig maradt, majd többször is gazdát cserélt, mielőtt 1988-ban a norvég kéziratgyűjtő Dr. Martin Schøyen megvásárolta. Dr. Schøyen a kéziratot a gyűjteményéből származó más darabokkal együtt árverezi el, amely a világ egyik legnagyobb kézirattára.

A kódex a Christie's New Yorkban látható kiállításon, és április 9-ig ott is marad. Június 11-én árverezik el Londonban, a becsült eladási ár 2,6 és 3,8 millió dollár között lesz.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek