391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Egy egyedi Sherlock Holmes kézirat 1,2 millió dollárért kelhet el árverésen

10perc.hu
2024. 04. 03.
Egy egyedi Sherlock Holmes kézirat 1,2 millió dollárért kelhet el árverésen

Egy 1889-es sorsdöntő vacsora után született meg a híres Sherlock Holmes történet kézirata.

Sir Arthur Conan Doyle és Oscar Wilde egy londoni vacsorán vettek részt, ahol mindketten irodalmi szerződéseket kötöttek. Doyle ekkor vállalta el "A négy jel" című, mára legendássá vált Sherlock Holmes történet megírását. A vacsoráról szóló levelek és a kézirat most a Sotheby's New York árverésén szerepelnek, más irodalmi kincsek mellett. A kézirat várhatóan 1,2 millió dollárért kel el, ami a legmagasabb ár, amit valaha egy Conan Doyle tárgyért fizettek.

A kézirat rendkívül tisztán maradt, csupán néhány szerkesztői javítást és törlést tartalmaz. Ez arra utal, hogy Doyle alaposan kidolgozhatta fejében a történetet, mielőtt papírra vetette volna. "A négy jel" Doyle második Sherlock Holmes regénye volt, amelyet az első történet, "A skarlát tanulmány" sikere után rendelt meg tőle az amerikai kiadó. A történet ismét hatalmas sikert aratott, mind Angliában, mind Amerikában.

A kézirat egy nagyobb gyűjtemény része volt, melyet Dr. Rodney P. Swantko, egy chicagói gyűjtő állított össze. A kollekció további kiemelkedő darabjai közé tartozik F. Scott Fitzgerald négy dedikált regénye, köztük "A nagy Gatsby" egy példánya, melyet Scott és Zelda Fitzgerald közösen dedikáltak, és várhatóan 250.000 dollárért kelhet el.

Az árverést 2023. június 26-án tartják New Yorkban.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek