393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Elhunyt a Babar, az elefánt írója

10perc.hu
2024. 03. 25.
Elhunyt a Babar, az elefánt írója

98 éves korában elhunyt Laurent de Brunhoff író és illusztrátor, aki apja örökségét folytatva több tucat eredeti könyvet készített a "Babar, az elefánt" sorozathoz.

De Brunhoff a floridai Key Westben lévő otthonában halt meg pénteken, nemrégiben kapott agyvérzést követően - közölte felesége, a kritikus és író Phyllis Rose a CNN-nek küldött e-mailben.

A francia és amerikai állampolgár de Brunhoff több mint 40 könyvet publikált, amelyekben Babar, az édesanyja, Cécile által megálmodott, kifogástalanul jól öltözött elefánt szerepelt, akit az 1930-as években illusztrátor édesapja, Jean keltett életre.

"A Babar kezdete - a Babar legeleje - egy ágyba dugós történet volt anyámtól" - mondta de Brunhoff a CNN-nek egy 2003-ban sugárzott interjúban. "A bátyám és én pedig imádtuk a történetet. Elmentünk apám stúdiójába, és elmeséltük neki. Elkezdett könyvet készíteni nekünk. Az első könyv után készített egy másikat és még egyet és még egyet. És egyszerűen felfedezte önmagát, azt hiszem."

De Brunhoff mindössze 12 éves volt, amikor apja 1937-ben tuberkulózisban meghalt, miután öt könyvet adott ki a sorozat számára. Ezekben a korai kötetekben a zöld ruhás Babar a dzsungelből Párizsba távozik, amikor édesanyját egy vadász lelőtte, majd különböző kalandokba keveredik, és az elefántok királyává koronázzák.

Apja további két könyve posztumusz jelent meg - és az akkor tizenéves de Brunhoff színezte és tervezte a Babar hetedik és egyben utolsó kötetének borítóillusztrációját.

Apja illusztrációs tehetségét osztva de Brunhoff a francia fővárosban az Académie de la Grande Chaumière művészeti iskolában tanult, és absztrakt festőként dolgozott. 1946-ban, 21 évesen, Babar első saját könyvével, a Babar unokatestvérével elevenítette fel a Babart: Az a gazember Arthur".

"Azt akartam, hogy Babar újra éljen" - mondta 2003-ban a CNN-nek.

Az apja halála utáni évtizedekben de Brunhoff új karaktereket és történeteket vezetett be, segítve a sorozat népszerűsítését és a globális közönséghez való eljuttatását. Eredeti történeteiben Babar a családjával körbeutazta a világot, megtanult főzni, jógázni, és még egy idegen bolygóra is ellátogatott. A sorozathoz készült legutóbbi könyve, a "Babar útikalauza Párizsba" 2017-ben jelent meg, több mint 70 évvel azután, hogy először elevenítette fel a karaktert.


Főkép forrása:
Aimee Dassa Kligman (Facebook)

További cikkek