Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Auschwitzi múzeum: 1,6 millió látogató 2023-ban

10perc, MTI
2024. 01. 03.
Auschwitzi múzeum: 1,6 millió látogató 2023-ban

A koronavírus-járványt követően lassan növekszik az auschwitzi múzeum látogatottsága.

Tavaly 1,6 millióan keresték fel a lengyelországi emlékhelyet, ami 41 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest. A járvány kitörése előtt, 2019-ben, még 2,32 millióan látogattak el az emlékmúzeumba.

A legtöbb látogató idén is lengyel volt, de sokan érkeztek az Egyesült Királyságból, Csehországból, Németországból és Spanyolországból is. Tizenkét százalékkal, csaknem 21,5 ezerre nőtt azok száma, akik tanulmányút keretében jártak ott. Az egyéb kulturális programokat is tartalmazó tanulmányutak részvevőinek több mint fele külföldi volt.

Az emlékmúzeumban tavaly júniusban átadtak egy új látogatóközpontot, amelyben a tábor történetéről és az áldozatokról lehet többet megtudni. Az új központ felépítése a látogatószám növekedéséhez is hozzájárulhatott.

A látogatóközpont mellett építenek egy háromemeletes szállót is, amelyben majd konferenciák és tanulmányutak résztvevői, oktatók szállhatnak meg.

Az auschwitzi múzeumot 1947-ben alapították a volt foglyok kezdeményezésére. A náci Németország eredetileg lengyel foglyok számára létesítette 1940-ben az Auschwitz I. koncentrációs tábort az általa megszállt lengyel területen. A birkenaui lágert két évvel később építették meg a közelében.

A haláltáborban meggyilkolt emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó, 70-75 ezer, nem zsidóként számon tartott lengyel, 21 ezer roma, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer egyéb nemzetiségű ember.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek