Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Loreen duplázott Liverpoolban, a Tattoo-val győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

10perc.hu
2023. 05. 14.
Loreen duplázott Liverpoolban, a Tattoo-val győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

A marokkói származású énekesnő első alkalommal még 2012-ben diadalmaskodott, akkor Baku volt a házigazda.

Noha eredetileg Ukrajna lett volna a házigazdája a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének – tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyert a Stefania című dallal –, de az orosz-ukrán háború miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) átengedte a rendezés jogát a második helyezett Nagy-Britanniának. A döntőt az északnyugat-angliai Liverpool 11 ezer személyes rendezvény- és sportcsarnokában, a Liverpool Arenában tartották.

A versengés idén duplázással ért véget, ugyanis a zsűri és a közönség szavazatai alapján 583 pontot szerzett a 39 éves svéd Loreen a Tattoo című dalával. A marokkói családból származó énekesnő - teljes nevén Lorine Zineb Nora Talhaoui - másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, ugyanis első győzelmét 2012-ben aratta Bakuban a Euphoria című számmal.


Loreen mindössze a második olyan énekes, aki kétszer is megnyerte a nemzetközi zenei versengést: ez először az ír Johnny Logannek sikerült az 1980-as években. Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre - éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott - Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált.

A liverpooli döntőben Finnország került a második helyre 526 ponttal, a harmadik helyen 362 ponttal Izrael végzett. Ukrajna 243 ponttal a hatodik lett. A házigazda Nagy-Britannia 24 ponttal az utolsó előtti helyezést kapta, megelőzve a 18 pontos sereghajtó Németországot.

Főkép forrása:
ESC

További cikkek