Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

„Hol sírjaik domborulnak, unokáik leborulnak…”

10perc.hu
2022. 10. 06.
„Hol sírjaik domborulnak, unokáik leborulnak…”

Október 6. – az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapja, ekkor kezdődött meg a szabadságharc elitjének fizikai megsemmisítése.

2001-ben lett a magyar nemzet gyásznapja október 6-a. Ezen a napon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának vezetőjére emlékezünk.

Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner (Lahner) Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra. Mindörökre jegyezzük meg áldott neveiket, amikor a magyar történelem egyik legfeketébb napjára emlékezünk.

Az osztrák birodalom önmagában nem volt képes leverni a magyar szabadságharcot, ám Ferenc József segítségére sietett a később Európa csendőre nevet kivívó I. Miklós orosz cár. Az ellenállás így ezek után csak két hónapig tartott, majd 1849. augusztus 13-án letette a fegyvert a Görgey Artúr vezette feldunai hadtest Paszkevics főherceg, az orosz intervenciós erők főparancsnoka előtt.


1849. október 6-án végezték ki a magyar szabadságharc hőseit      Fotó: wikipedia


Maga I. Miklós levelet küldött a császárnak, melyben kegyelmet kért a megtévedteknek, és a szerinte bűnösök méltó megbüntetésére bíztatta Ferenc Józsefet: „érdemük szerint bánni a felbujtókkal, az országot nyomasztó bajok okozóival.”

Az ifjú Ferenc József megfogadta az orosz cár tanácsának ezt a részét. 1849. október 6-án kezdődött meg a szabadságharc elitjének fizikai megsemmisítése. Ezen a napon végezték ki Pesten Gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt és Fekete Imre gerillaszázadost. Aradon a honvédsereg 12 tábornoka és egy ezredese vált a szabadságharc mártírjává.

A hősök emlékét örökre megőrizzük, és áldó imádság mellett mondjuk el szent neveiket.

Főkép forrása:
wikipedia

További cikkek