Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

„Ami ma Oroszországban történik, azt fasizmusnak tekintem”

10perc.hu
2022. 09. 30.
„Ami ma Oroszországban történik, azt fasizmusnak tekintem”

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Szvetlana Alekszijevics fehérorosz író szerint a diktatórikus birodalom csak most esik szét.

Különös ízt ad a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, hogy a fehérorosz diktatúra elől elmenekülő Szvetlana Alekszijevics választották az orosz-ukrán háború idején díszvendégnek. A fehérorosz írónőnek, aki 2015-ben vehette át az irodalmi Nobel-díjat, kétszer is – 2000-ben és 2020-ban – el kellett hagynia hazáját, Fehéroroszországot, jelenleg Németországban él.

Mint elmondta, Lukasenka fehérorosz elnök azért a félelemért bünteti népét, amelyet két évvel ezelőtt, a rezsimje elleni tüntetések idején át kellett élnie.

Engem megfigyeltek, félő volt, hogy elvisznek, de az európai uniós országok diplomatái a védelmemre siettek, vigyáztak rám. Egy reggel mégis távoznom kellett, és bár 50 ezer embert letartóztattak, tíz-tizenöt éves börtönbüntetésekre ítélték őket, az ellenállás nem szűnt meg Fehéroroszországban” – állította a Könyvfesztiválon a Nobel-díjas irónő.


Tegnap megnyílt a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál     Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Közölte, a kilencvenes években azt hitték, véget ért a kommunizmus. De az ukrajnai háború azt mutatja, hogy a birodalom csak most fog szétesni.

Ami ma Oroszországban történik, azt fasizmusnak tekintem, és diktatúra van hazámban, Fehéroroszországban is. Putyin nélkül már legyőztük volna Lukasenkát, de az orosz elnök támogatásával eddig ez nem sikerülhetett" – hangsúlyozta a 74 éves Szvetlana Alekszijevics, aki dokumentarista prózájával, a női látásmódnak a történelem témakörébe emelésével vált világhírűvé.

Az 1948-ban Ukrajnában született, de Fehéroroszországban felnőtt Szvetlana Alekszijevics idén februárban a világ több mint ezer írójának egyikeként levélben fejezte ki szolidaritásár Ukrajnával és ítélte el az orosz inváziót, egyben a vérontás azonnali befejezésére szólítottak fel.

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt

További cikkek