Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Ötven év után lemezen a Taurus!

10perc.hu
2021. 10. 18.
Ötven év után lemezen a Taurus!

Először kerül bakeliten kiadásra az első magyar hardrock-koncert, melyet 1972. május 1-jén rögzítettek a Budai Ifjúsági Parkban.

Fantasztikus hír a magyar hardrock rajongóinak, ugyanis rövidesen lemezen megjelenik majd ötven esztendő múltán a legendás Taurus együttes 1972-es vágatlan felvétele a második magyar supergroup első koncertjéről, melyet 1972. május 1-jén a Budai Ifjúsági Parkban tartottak hatalmas sikerrel.

A bakeliten először jelenik meg eredeti, vágatlan formájában bemutatkozó buli keverőpultos hanganyaga, restaurált, digitalizált változatban, a húsz évvel ezelőtt kiadott CD-n ugyanis nem a valós sorrendben szerepeltek a dalok.

A zenekart Balázs Fecó billentyűs-énekes és Som Lajos basszusgitáros alapította, Radics Bélát a Tűzkerékből hívták gitárosnak, a dobos pedig Brunner Győző lett, aki a Metróból érkezett. A csapat iránti várakozásokat jól mutatja, hogy a majálishoz kapcsolódó rendezvényen az Ifiparkban mintegy nyolc-tízezer ember előtt játszottak, óriási sikerrel.



Júliusban az angol sztárcsapat, a Free előtt léptek fel a Kisstadionban. A Taurus csak saját számokat játszott, ezek voltak Radics, Som és Balázs Fecó első önálló szerzeményei – utóbbi itt kezdett el énekelni is –, a szövegeket pedig Horváth Attila írta, aki később a Korálban állandó szerzőtársa lett a billentyűsnek.

Hiába imádta a zenekart a közönség, nagylemezt az ígéretek ellenére nem készíthettek, így nem tudtak áttörést elérni. Ebben a felállásban csak egy kislemezük lehetett (Zöld csillag; Szólíts meg vándor), majd a kilépő Som Lajos helyére érkező Zoránnal 1973-ban még egy (A kőfalak leomlanak; Akire szerelemmel nézhetek), majd a Taurus feloszlott.

A hatalom megijedt a zenekar sikerétől, valamint a hippikből is álló közönségtől, a 'Bélát a pártba, Taurust a kormányba!' rigmusoktól. Mintegy húsz dalt írtak, néhányat később Balázs Fecó a Korállal vitt sikerre, ilyen volt A kőfalak leomlanak vagy az Anyám vigasztalj engem. A legendás Taurus tagjai közül már egyik zenész sem él.

Főkép forrása:
rock-on.hu

További cikkek