Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Szlovákia felmondja a magyar állampolgársági megállapodást

10perc.hu
2024. 10. 24.
Szlovákia felmondja a magyar állampolgársági megállapodást

A Fico-kormány felmondja a 1961-es magyar-szlovák állampolgársági megállapodást, alkotmányellenesnek tartva a gyermekek állampolgárságának megvonását.

A szlovák kormány, Robert Fico vezetésével, bejelentette, hogy felmondja a 1961-ben Magyarországgal kötött állampolgársági megállapodást. Az indoklás szerint alkotmányellenes a gyermekek szlovák állampolgárságának megvonása. A megállapodás értelmében a kettős állampolgársággal rendelkező gyermekek a szüleik döntése alapján kapták meg állampolgárságukat. Amennyiben a szülők nem tudtak megegyezni, a gyermek az adott területen élő állam állampolgára lett.

A kormány tájékoztatása szerint a megállapodást eddig csak a szlovák fél tartotta be, mivel Magyarország 1999-ben egyoldalúan érvénytelennek nyilvánította azt. A Fico-kormány állítása szerint a megállapodás célja a kettős állampolgárság megakadályozása a kiskorúak esetében, ami ellentétes az alkotmánnyal, az állampolgárságról szóló európai megállapodással, és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával.

Emellett a szlovák kormány felmondja a Szovjetunióval kötött hasonló megállapodást is, amely ma már csak Oroszországra vonatkozik. A döntést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, és az egyezmény hatálya 12 hónappal a felmondás másik félnek való kézbesítése után szűnik meg.

Fontos megjegyezni, hogy a felvidéki magyarok számára továbbra sincs lehetőségük a kettős állampolgárság felvételére. Fico kormánya 2010-es intézkedése értelmében, aki felveszi egy másik állam állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. 2021-ben ugyan elfogadtak egy törvénymódosítást, de ez sem biztosít lehetőséget a következmények nélküli magyar állampolgárság megszerzésére a felvidéki magyarok számára. Csak azok vehetik fel a magyar állampolgárságot büntetlenül, akik legalább öt éve Magyarországon élnek - írja az Index.

Főkép forrása:
Orbán Balázs Facebook oldala
Címkék:
#Szlovákia

Hirdetés

További cikkek