Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Informátorokat keres a CIA Kínában, Iránban és Észak-Koreában

10perc.hu
2024. 10. 04.
Informátorokat keres a CIA Kínában, Iránban és Észak-Koreában

A CIA informátorokat keres Kínában, Iránban és Észak-Koreában, kihasználva a közösségi médiát, hogy az elnyomó rezsimek lakóit toborozza.

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) újabb akciót indított, hogy informátorokat toborozzon három, hírszerzési szempontból különösen nehéznek számító országban: Észak-Koreában, Iránban és Kínában. A CIA ezúttal közösségi média felületeken, többek között a X-en, a Facebookon, és a YouTube-on, valamint a dark weben keresztül igyekszik kapcsolatba lépni azokkal, akik titkos információkat szolgáltathatnak. Az üzenetek mandarin, perzsa és koreai nyelven jelentek meg, és részletes utasításokat tartalmaznak, hogyan lehet biztonságosan felvenni a kapcsolatot az ügynökséggel titkosított hálózatokon keresztül, mint például a Tor vagy VPN szolgáltatások használatával - közölte a BBC.

A kampány a CIA korábbi, Oroszországban elindított kezdeményezésére épít, amely a hírszerző szervezet szerint sikeresen vonzott orosz forrásokat, miután az ország megkezdte invázióját Ukrajnában. „Biztosítani szeretnénk, hogy más elnyomó rendszerekben élők is tisztában legyenek azzal, hogy megkereshetnek minket” – nyilatkozta a CIA egyik szóvivője.

Noha a kezdeményezés ígéretesnek tűnik, szakértők kétségeket fogalmaztak meg annak hatékonyságával kapcsolatban. Mason Richey, a Hankuk Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora például arra hívta fel a figyelmet, hogy Észak-Koreában az emberek többségének nincs internet-hozzáférése, így a kampány elsősorban azokhoz szólhat, akik illegálisan átlépik a kínai határt. Ezzel együtt kérdéses, hogy a toborzott informátorok milyen hozzáféréssel rendelkeznek a valódi döntéshozók köréhez, és mennyire képesek hasznos információkat szolgáltatni.

Az ügynökség ugyanakkor bízik a kezdeményezés sikerében. David Cohen, a CIA helyettes igazgatója szerint Kínában egyre több elégedetlen ember él, akik nem értenek egyet XI rezsim politikájával, és lehetőséget látnak arra, hogy információkat szivárogtatva segítsék országukat. „Sokan úgy érzik, hogy XI irányvonala nem kedvező az országuk számára, és így hajlandóak együttműködni velünk” – mondta Cohen.

Mindeközben Kína elítélte a CIA lépéseit. Liu Pengyu, a kínai nagykövetség szóvivője szerint az Egyesült Államok „szervezett és módszeres dezinformációs kampányt” folytat Kína ellen. Pengyu hozzátette: „Minden próbálkozás, amely a Kínai Kommunista Párt és a kínai nép közötti kapcsolatot kívánja gyengíteni, kudarcra van ítélve.”

A szakértők szerint ez a kampány jól mutatja, hogyan változik az amerikai hírszerzés fókusza. Ahogyan Mason Richey is rámutatott, az Egyesült Államok nem csupán különálló konfliktusokat lát Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea esetében, hanem egy formálódó szövetséget, amely ellen együttesen kell fellépnie. Ez pedig a hidegháború időszakát idézi.


Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#USA

További cikkek