Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Szigorítja a menekültügyi szabályozásokat a Biden-kormány

10perc.hu
2024. 10. 01.
Szigorítja a menekültügyi szabályozásokat a Biden-kormány

A Biden-kormány újabb szigorításokat vezetett be a déli határon a menekültügyi szabályokban.

A Biden-kormány bejelentette a déli határon érvényesülő menekültügyi korlátozások szigorítását, célja, hogy megfeleljen a bevándorlás miatt aggódó szavazók elvárásainak, és továbbra is biztosítsa a határbiztonságot. Az új szabályok sokkal nehezebbé teszik a menedékjog igénylését, mivel megakadályozzák a migránsokat abban, hogy menedékjogot kapjanak, ha a határ túlterhelt. A júniusban bejelentett korlátozásokhoz képest a feloldáshoz szükséges napi belépési számok jelentősen emelkednek. A tisztviselők hangsúlyozták, hogy a változások célja a bevándorlás csökkentése, de a kritikák szerint a döntés súlyosan érinti az üldözött emberek jogait - írta meg az APNews.

A korábbi szabályok szerint az Egyesült Államok korlátozhatta a menedékjoghoz való hozzáférést, ha a hivatalos határátkelőhelyek között naponta 2500-at ért el az országba belépni próbáló migránsok száma. A napi számnak egy héten keresztül átlagosan napi 1500 alatt kellett maradnia ahhoz, hogy a korlátozásokat feloldják. A hétfőn bevezetett változat szerint a korlátozások feloldásához közel egy hónapig napi 1500 fő alatt kell maradnia a számoknak. A kormányzat most már minden gyermeket beleszámít ebbe a számba, míg korábban csak a mexikói migráns gyermekeket vették figyelembe. A júniusban bevezetett korlátozásokat azonban soha nem oldották fel, mivel a határon történő találkozások száma soha nem volt elég alacsony ahhoz, hogy elég hosszú ideig fennmaradjon, így felmerül a kérdés, hogy a kormány miért érezte szükségét, hogy most még szigorúbbá tegye azokat. A belbiztonsági minisztérium közlése szerint a hétnapos átlag napi 1800 migránsra csökkent.

A kormányzat egyik magas rangú tisztviselője hétfőn azt mondta, hogy a hosszabb időintervallumra azért volt szükség, hogy a bevándorlás csökkenése tartós legyen, és ne egy egyszeri esemény miatt következzen be. 

A bevándorláspártiak élesen bírálták a júniusban bejelentett korlátozásokat, mondván, hogy a kormányzat az üldöztetés elől menekülő emberek számára létfontosságú védelmet szüntet meg. Hétfőn többen is felszólaltak, mondván, hogy a szabályok további szigorításával a kormányzat visszaküldi az embereket a veszélybe, és nem tesz eleget humanitárius kötelezettségeinek. Az Amerikai Bevándorlási Ügyvédek Szövetsége szerint az új szabály gyakorlatilag egy menedékjogi tilalmat jelent, és a kivételek nem olyan lényegesek, mint amilyennek a kormányzat beállította őket. A csoport szerint a jelenlegi határátlépési arányok mellett a menedékjogi korlátozások határozatlan ideig érvényben maradnának.

„Elengedhetetlen, hogy nemzetünknek biztonságos, rendezett és hatékony eljárásokkal rendelkezzen a határon, amelyek a menedékkérőkkel szembeni tisztességes és humánus bánásmódot is biztosítanak. Annak következményei, hogy megtagadják a menedékjogot egy üldözöttől, szó szerint élet-halál kérdése lehet” - mondta a szervezet elnöke, Kelli Stump hétfői nyilatkozatában.

Az ENSZ menekültügyi szervezete közölte, hogy „mélységes aggodalommal” szemléli a változásokat, és hogy a menedékjoghoz való hozzáférés megakadályozása sérti a nemzetközi menekültjogot és „azokat a humanitárius elveket, amelyeknek az Egyesült Államok régóta vezető szerepet játszik”. Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter visszautasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint a frissített szabályok menedékjogi tilalomnak minősülnek. Elmondta, hogy a szabályba kivételeket építettek be azok számára, akik jogosultak rá, és rámutatott más programokra, például az Egyesült Államokban működő online időpontfoglaló alkalmazásra, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy az Egyesült Államokba jöjjenek és menedékjogot kérjenek. „Nem zártuk le a menekültügyi rendszerünket” - mondta a miniszter.

A kivételek közé tartoznak az emberkereskedelem egy súlyos formájának áldozatai, akik továbbra is menedékjogot kérhetnének. A kormányzat azt is lehetővé teszi, hogy a CBP One találkozórendszert használó emberek is menedékjogot kérjenek, de ezeknek az embereknek az alkalmazáson keresztül kell időpontot kérniük, hogy eljöjjenek egy hivatalos határátkelőhelyre. A kormányzat arra ösztönözte a migránsokat, hogy használják ezt az alkalmazást ahelyett, hogy illegálisan lépnének át a határt.

A kereslet azonban messze meghaladja a naponta rendelkezésre álló 1450 időpontot, és a kormányzat nem jelezte, hogy növelni fogja az időpontok számát. A kormányzat a menedékjogi korlátozásokkal érvelt, mondván, hogy ezek komoly csökkenést eredményeztek a déli határra érkező migránsok számában. A belbiztonsági minisztérium hétfőn közölte, hogy a változtatások júniusi bejelentése óta több mint 50 százalékkal csökkent a határőrség által a legális határátkelők között naponta összefutó emberek száma.

Az új szabályokat bejelentő nyilatkozatában a DHS felszólította a kongresszust, hogy tegyen többet a bevándorlási problémák megoldása érdekében. A határbiztonság és a bevándorlás a Biden-kormányzat és Kamala Harris alelnök, a demokrata elnökjelölt egyik fő gyenge pontja. Donald Trump republikánus elnökjelölt és pártjának más képviselői is ostorozták a Biden-kormányzat alatt a déli határra érkező migránsok nagy számát, mondván, hogy a Fehér Ház és Harris nem tett eleget a migráció korlátozásáért és a határ biztosításáért. Harris pénteken Arizona egyik határvidékére látogatott el, ez volt az első látogatása demokrata jelöltként. Végigsétált az Egyesült Államokat Mexikótól elválasztó magas fémkerítés mentén, és a menekültügyi szabályok szigorítására szólított fel, miközben a bevándorlók legális befogadásának jobb módját szorgalmazta. „Elutasítom azt a hamis választást, amely azt sugallja, hogy választanunk kell a határvédelem és a rendezett, biztonságos és humánus rendszer megteremtése között” - mondta Harris. „Mindkettőt megtehetjük, és meg is kell tennünk.”

További cikkek