Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Helikopteres mentés Olaszországban az áradások után: több mint 1000 lakost evakuáltak

10perc.hu
2024. 09. 20.
Helikopteres mentés Olaszországban az áradások után: több mint 1000 lakost evakuáltak

A Boris vihar Olaszországot sújtja, súlyos áradásokat okozva. Evakuálások, uniós támogatás és éghajlatváltozási figyelmeztetések jellemzik a helyzetet.

A Boris vihar Olaszország északkeleti és középső régióit sújtja, néhány nappal azután, hogy Közép-Európában széles körű árvizeket okozott. Az Emilia Romagna régióban több mint 1000 lakost evakuáltak, míg a középső Marche régió városai súlyos áradásokról és fennakadásokról számoltak be, két ember eltűnését jelentették - közölte BBC.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy 10 milliárd euró uniós támogatást nyújt az érintett országoknak. Ezt a bejelentést követően tette, hogy találkozott Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Ausztria vezetőivel, hogy megvitassák az árvíz sújtotta régiónak nyújtott segítséget.

A vihar nemcsak Olaszországot, hanem Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Romániát és Ausztriát is sújtotta, és legalább 23 ember halálát okozta. Emilia Romagna régióban az iskolákat bezárták, egyes utakat földcsuszamlások érintettek, és a vasúti közlekedés is komoly fennakadásokat szenvedett. A hatóságok figyelmeztették a lakosokat, hogy ne hagyják el a pincéket, és költözzenek át otthonaik felsőbb emeleteire.

Faenza városát érintette a legsúlyosabban a vihar, ahol a folyók vízszintje az éjszaka folyamán gyorsan emelkedett. A helyi lakosok elmondták, hogy csónakokkal kellett elhagyniuk otthonaikat. A bolognai hatóságok közölték, hogy a városban a folyó vízszintje ellenőrzés alatt áll, de a régióban péntekig érvényben marad az időjárási riasztás.

Az Adriai-tenger partján fekvő Falconarában 204 mm eső esett, ami jóval meghaladja a szeptemberi 67 mm körüli átlagot. Az Appenninek hegyvidékén több mint 300 mm csapadékot regisztráltak. Az esőzés pénteken enyhülni fog, és a hétvége nagyrészt száraznak ígérkezik, de az árvízveszély továbbra is fennállhat.

A Boris vihar a régiót alig több mint egy évvel ezelőtt sújtó súlyos árvizeket idézi, amelyek 13 ember halálát okozták. A Duna vízszintje Magyarországon még mindig emelkedik, de Orbán Viktor miniszterelnök szerint a várható tetőzés alacsonyabb lesz a 2013-as rekordszinteknél.

Az éghajlatváltozás hatásai is egyre inkább megfigyelhetők, és az éghajlatkutatók már évek óta figyelmeztetnek a szélsőséges esőzésekre a bolygó felmelegedése miatt.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek