Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Erdőtüzek sújtják Közép- és Észak-Portugáliát

10perc.hu
2024. 09. 17.
Erdőtüzek sújtják Közép- és Észak-Portugáliát

Legalább két ember életét vesztette a hétfőn Közép- és Észak-Portugáliában pusztító erdőtüzek következtében.

A hatóságok evakuálásokat hajtottak végre, autópályákat zártak le, és az Európai Unió segítségét kérték további vízibombázó repülőgépek bevetéséhez – számolt be róla a Reuters.

Az Aveiro régió északnyugati részén különösen súlyos volt a helyzet, ahol egy tűz Albergaria-a-Velha városának külterületét is elérte, több épület megsemmisült – nyilatkozta a polgármester. Több mint 1 100 tűzoltó küzdött a lángokkal és további három erdőtűzzel a környéken. A sűrű füst miatt a hatóságok lezárták a Lisszabon és Porto közötti autópálya egyik szakaszát.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy közeli erdészeti vállalat alkalmazottjának maradványait fedezték fel a helyszínen. Egy másik személy szívrohamban halt meg, amikor a tűz elérte otthonát.

A helyszínen 12 vízibombázó repülőgép segítette az oltási munkálatokat, és legalább 20 helyszínen küzdöttek a lángokkal országszerte. A portugál kormány további nyolc repülőgépet kért az Európai Bizottságtól az EU RescEU polgári védelmi mechanizmus keretében. Két repülőgép érkezett Spanyolországból, kettő Franciaországból, és Görögország is két gépet küldött segítségül.

A helyzet valószínűleg tovább romlik az extrém szárazság és az akár 70 km/h-s széllökések miatt – figyelmeztetett Andre Fernandes, a portugál katasztrófavédelmi parancsnok, aki fenntartja a vörös riasztási szintet az ország kontinentális területén.

Antonio Loureiro, Albergaria-a-Velha polgármestere arról számolt be, hogy négy lakóépület teljesen leégett, és további 20 épület veszélyben van a város ipari és lakóövezeteiben, ahol mintegy 25 ezer lakos él.

Bár az év eleji esős időszak miatt Portugáliában és Spanyolországban kevesebb erdőtűz pusztított a megszokottnál, a rendkívüli forróság és szárazság miatt mindkét ország továbbra is veszélyeztetett az ilyen természeti katasztrófákkal szemben.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Katasztrófa

További cikkek