Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A Duna 970 cm-en tetőzött Pozsonynál

10perc.hu
2024. 09. 17.
A Duna 970 cm-en tetőzött Pozsonynál

Kedden hajnalban elérte a Duna vízszintje a 970 centimétert Pozsonynál.

Dévénynél 900 centiméter körüli magasságot mértek – számolt be a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. A vízszint emelkedése miatt több intézkedést is bevezettek a hatóságok, miközben Komáromban várhatóan a tervezettnél hamarabb tetőzhet a folyó - írta az Infostart oldala.

A pozsonyi helyzet különösen aggasztó, ahol a Duna vízszintje a tetőzés ellenére még mindig komoly veszélyt jelent. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szerint a folyó osztrák szakaszán enyhe csökkenés tapasztalható, azonban a pozsonyi térségben a következő órákban a vízállás stabilitása várható, kisebb ingadozásokkal. A hatóságok folyamatosan figyelik a helyzetet, különösen Dévényújfalu városrészben, ahol a tűzoltók az éjszaka folyamán is szivattyúzták a vizet, és „egész éjjel készenlétben voltak” – jelentették a helyi szervek.

A vízszint emelkedése több fennakadást okozott a városban: néhány tömegközlekedési járatot felfüggesztettek, míg egyes iskolákban szünetel a tanítás. A hatóságok arra is figyelmeztették a lakosságot, hogy a nedves talaj miatt a fák gyökerei veszélyesen meglazulhatnak, ezért nem tanácsos a főváros parkjaiba és erdeibe látogatni.

A pozsonyi állatkert is bezárta kapuit az árvíz miatt, amely „tönkretette a két éve átadott gazdaudvart, de az állatokat sikerült megmenteni” – közölte az intézmény.

Komáromban is kritikus a helyzet, ahol a Duna várhatóan kedden vagy szerdán tetőzhet. Bár a folyó szintje még nem veszélyezteti a várost, a hatóságok harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Keszegh Béla, Révkomárom polgármestere szerint a mobilgátak elegendő védelmet nyújtanak, így a helyzet kezelhető. Párkánynál is hasonló a helyzet, ahol a Duna két nap alatt két métert emelkedett, de az új árvízvédelmi gátnak köszönhetően itt sem várnak súlyos károkat.

A Párkányt Esztergommal összekötő Mária Valéria hidat egyelőre nem zárták le, de Eugen Szabó, Párkány polgármestere felhívta a figyelmet, hogy a helyzet súlyosbodásával „számolni kell, hogy lezárják majd a hidat, mert Esztergom felől a rávezető út veszélyeztetett.”

Az időjárási előrejelzések szerint Szlovákiában már nem várható tartós esőzés, de helyenként záporok előfordulhatnak. Az áradások által érintett területeken továbbra is készenlétben tartják a szivattyúkat, és folytatják az árvízvédelmi intézkedéseket.

Főkép forrása:
Magyarforum Facebook

További cikkek