Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kiritzálják a szomszédos országok Németország határellenőrzési kiterjesztését

10perc.hu
2024. 09. 11.
Kiritzálják a szomszédos országok Németország határellenőrzési kiterjesztését

Németország döntése, miszerint az illegális migráció kezelésére ideiglenes határellenőrzést vezet be minden szárazföldi határán, heves kritikát váltott ki a szomszédos országokból.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök „elfogadhatatlannak” minősítette Németország döntését, amely szerint az ország az illegális migrációra válaszul ideiglenes határellenőrzést vezet be minden szárazföldi határán. Tusk mellett számos szomszédos ország vezetője is bírálta a lépést. Az új intézkedések jövő hétfőtől lépnek életbe Franciaországgal, Belgiummal, Hollandiával, Luxemburggal és Dániával szemben - közölte a BBC.

A holland-német határ menti közösségek szövetségének vezetője „pánikreakciónak” nevezte a döntést, míg Ausztria belügyminisztere kijelentette, hogy nem fogad be senkit, akit Németország elutasít. Ezzel szemben a német ellenzéki konzervatívok szerint Berlin nem tett eleget a szükséges lépéseknek. Olaf Scholz kancellár kormányának három pártjára egyre nagyobb nyomás nehezedik a kelet-németországi tartományi választások gyenge eredményei miatt, ahol a bevándorlás volt a legnagyobb téma.

A migrációs vitát súlyosbította a nyugat-németországi Solingenben történt három ember meggyilkolása, amelynek kapcsán letartóztattak egy szíriai sikertelen menedékkérőt, akit ki kellett volna toloncolni. A konzervatív CDU/CSU pártok eredetileg részt akartak venni a kormány és a tartományi vezetők migrációs csúcstalálkozóján, amelynek célja a következő lépések megállapodása volt. Azonban visszaléptek, azzal vádolva a kormányt, hogy nem veszi komolyan a konzervatívok javaslatait a menedékkérők határon történő visszautasításáról.

Friedrich Merz, a CDU vezetője azt nyilatkozta, hogy „a szövetségi kormány nyilvánvalóan reménytelenül megosztott belsőleg, és nem tud megegyezni a hatékony intézkedésekről.” Németország és szomszédai a schengeni határmentes övezet része, és az európai uniós szabályok szerint az ideiglenes határellenőrzés „végső intézkedésként, kivételes helyzetekben” legfeljebb hat hónapig engedélyezett.




Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek