Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Németország kiterjeszti a határellenőrzéseket

10perc.hu
2024. 09. 10.
Németország kiterjeszti a határellenőrzéseket

Németország kiterjeszti a határellenőrzéseket az illegális migráció és iszlamista szélsőségesek ellen, ezek az intézkedések szeptember 16-tól lépnek érvénybe.

A 24.hu cikke szerint Nancy Faeser német belügyminiszter bejelentette, hogy Németország ideiglenesen kiterjeszti a határellenőrzéseket az ország minden határán, kezdve szeptember 16-tól, és a tervezett intézkedések hat hónapig tartanak. Az ellenőrzések célja az illegális migráció visszaszorítása és az iszlamista szélsőségesek jelentette veszély elhárítása. Az EU-t is értesítették a lépésről, amely kiterjed Franciaországra, Luxembourgra, Hollandiára, Belgiumra és Dániára is. Az új ellenőrzések kiegészítik a már meglévő korlátozásokat Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Svájccal közös határokon.

Faeser hangsúlyozta: „Amíg az új Közös Európai Menekültügyi Rendszerrel nem sikerül létrehoznunk az Európai Unió külső határainak erős védelmét, addig a saját országhatárainkon kell tovább erősíteni az ellenőrzéseket.” A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Németország 2023 októbere óta több mint 20 ezer embert fordított vissza a határaitól.

Az ellenőrzések célja a súlyos bűncselekményekkel, valamint az iszlamista terrorizmus jelentette veszélyekkel szembeni védekezés is. Faeser hozzátette: „Mindent megteszünk azért, hogy jobb védelmet biztosítsunk az országunkban élő emberek számára.”

Ausztria reakciója szerint Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kijelentette, hogy Ausztria nem fogad be olyan személyeket, akiket Németország visszafordít a határról. Karner szerint Németországnak joga van visszaküldeni azokat, akik egy másik országban indították el menedékjogi kérelmüket, azonban a hivatalos eljáráshoz az érintett tagállam beleegyezése is szükséges.

További cikkek