Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Korlátoznák a látogatók számát a római Trevi-kútnál

10perc/MTI
2024. 09. 05.
Korlátoznák a látogatók számát a római Trevi-kútnál

Róma korlátozná a Trevi-kút látogatóit előzetes foglalással és egyeurós díjjal, hogy megvédje a történelmi helyszínt a tömegturizmus hatásaitól.

Az olasz főváros egyik legismertebb nevezetessége, a Trevi-kút, hamarosan korlátozásokkal nézhet szembe a turisták özönlése miatt. Alessandro Onorato, a római főpolgármesteri hivatal idegenforgalomért felelős tanácsosa bejelentette, hogy a látogatók számát előzetes helyfoglalás és egyeurós belépődíj bevezetésével kívánják szabályozni, a Corriere della Sera napilapnak adott interjújában.

Onorato elmondta, hogy ezzel a lépéssel szeretnék megóvni a város történelmi-művészeti örökségének részét képező szökőkutat a tömegturizmus negatív hatásaitól. A tervek szerint a rómaiak mentesülnének a belépődíj megfizetése alól.

A Trevi-kút, melyet 1762-ben avattak fel, Róma legnagyobb utcai szökőkútja, és az ókori Aqua Virgo vízvezeték táplálja. A helyszín világszerte ismert, többek között a Federico Fellini által rendezett Nyolc és fél című film ikonikus jelenetéből, valamint arról a hagyományról, hogy a látogatók aprópénzt dobnak a kútba, remélve, hogy egyszer visszatérhetnek Rómába.

Onorato kiemelte, hogy a kút előtti szűk tér jelenlegi zsúfoltsága „nem méltó a történelmi-művészeti örökséghez tartozó helyszínhez.” A tervek részeként korlátoznák azt is, hogy a turisták a kút körüli lépcsőkön vagy a közeli éttermek teraszain egyenek és igyanak.

Nem ez az első alkalom, hogy Róma városvezetése próbál lépéseket tenni a turistatömegek visszaszorítására. 2019-ben kerítést terveztek a Trevi-kút köré, és hasonló intézkedést fontolgattak a Spanyol-lépcsőnél is. Legutóbb, 2023 júliusában, a Pantheon belépése vált fizetőssé, fejenként öt euróért.

Az új intézkedéseket várhatóan a jövő évben vezetik be, amikor Róma a 2025-ös jubileumi szent évre készül, amelyre körülbelül harmincmillió látogatót várnak a városba.

További cikkek