Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Shein: A divatóriás elismerte a gyermekmunka használatát

10perc.hu
2024. 08. 28.
Shein: A divatóriás elismerte a gyermekmunka használatát

Elismerte a Shein, hogy tavaly két esetben gyermekmunkát találtak beszállítói között, és több gyárban sem tartották be a minimálbér fizetésére vonatkozó szabályokat.

Ez a felfedezés a vállalat 2023-as fenntarthatósági jelentésében került nyilvánosságra, miközben a Shein azon dolgozik, hogy támogatókat nyerjen meg egy esetleges, 50 milliárd fontos bevezetéshez a londoni tőzsdén - tette közzé a The Guardian.

A hír különösen aggasztja a munkajogi aktivistákat és a brit divatipar szereplőit. Több szervezet arra kérte a brit kormányt, hogy akadályozza meg a Shein tőzsdére lépését, mivel aggályok merültek fel a vállalat átláthatóságával és etikai gyakorlatával kapcsolatban. 

Az idei évben a svájci központú Public Eye nevű nonprofit szervezet vizsgálata kimutatta, hogy a Shein ruhagyártásban dolgozó munkások rendszeresen heti 70 órát dolgoznak. Emellett kényszermunka gyanúja is felmerült a kínai ujgur régióban, és a vállalat több peres ügybe keveredett, mivel állítólag más tervezők munkáit másolta.

A Shein korábban New Yorkban tervezte tőzsdei bevezetését, de az amerikai törvényhozók aggályai és a versenytársak pereinek hatására a folyamat leállt. Az Egyesült Királyságban azonban eddig nem érkezett hivatalos ellenállás. A vállalat júniusban nyújtotta be a londoni tőzsdére lépéshez szükséges dokumentumokat, és állítólag még a Munkáspárt támogatását is megszerezte a júliusi választások előtt.

A Kínában alapított, de Szingapúrban működő Shein tavaly októberben szigorította beszállítói szabályzatát, hogy azonnali szerződésbontást kezdeményezzen, ha gyermekmunkát vagy kényszermunkát találnak. 

A Shein jelentése szerint mindkét gyermekmunkás esetet gyorsan rendezték, beleértve az alulfizetett munkások bérének rendezését és a fiatalkorú dolgozók hazatérésének megszervezését. Emellett a jelentés megállapította, hogy az ellenőrzött kínai beszállítók 0,5%-a nem fizetett minimálbért vagy késlekedett a bérfizetéssel, de a vállalat ezekben az esetekben is gyors intézkedéseket hozott.

A Shein jelenleg előkészíti prospektusát a Financial Conduct Authority jóváhagyására a tervezett 50 milliárd fontos tőzsdei bevezetése előtt, amely során akár a vásárlóiknak is lehetőséget biztosíthatnak a részvényvásárlásra.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Kína

További cikkek