Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Öt év után újra megnyitja kapuit a turisták előtt Észak-Korea

10perc.hu
2024. 08. 15.
Öt év után újra megnyitja kapuit a turisták előtt Észak-Korea

Észak-Korea közel öt évnyi lezárás után decemberben újra megnyitja határait a külföldi turisták előtt, kezdve a hegyvidéki Szamdzsijon városával.

Észak-Korea decemberben újra megnyitja kapuit a külföldi turisták előtt, közel öt év után, amikor a Covid-19 világjárvány miatt lezárta határait. Az első hivatalosan megerősített helyszín Szamdzsijon városa lesz, amely a híres Paektu-hegy lábánál fekszik, és ismert téli látványosságairól. A város megnyitásáról legalább két kínai székhelyű utazásszervező is beszámolt, amelyek szerint a turisták hamarosan meglátogathatják a jelentős átalakításokon átesett várost - közölte a BBC.

Észak-Korea 2020 elején zárta le határait, és csak 2024 elején kezdte újra engedni az orosz turisták belépését az országba, a két ország közötti kapcsolatok felmelegedésének közepette. A határzárak nemcsak a turizmust, hanem az alapvető fontosságú áruk importját is érintették, ami élelmiszerhiányt okozott, amit a nemzetközi szankciók tovább súlyosbítottak.

A shenyangi KTG Tours és a pekingi Koryo Tour jelentése szerint, bár Szamdzsijon nyitása már hivatalosan megerősítést nyert, remélhető, hogy Észak-Korea más részei, köztük Phenjan is, hamarosan megnyílnak a turisták előtt. A Koryo Tours közölte, hogy a turisták potenciálisan Észak-Korea más részeire is eljuthatnak decembertől, és a cég izgatottan várja, hogy újrainduljon a turizmus az országban.

Chad O'Carroll, a Korea Risk Group vezérigazgatója azonban szkeptikusan fogadta a bejelentést, és csak akkor hiszi el a változásokat, ha azok valóban megtörténnek. Elmondása szerint, bár Samjiyon átalakítása még nem fejeződött be, lehetséges, hogy az első látogatók orosz és kínai turisták lesznek, ha a munkálatok időben elkészülnek. A Paektu- Szamdzsijon hegyi övezetet Észak-Korea egy négy évszakos turisztikai célponttá kívánja fejleszteni, amely nemzetközi látogatókat is vonz majd, különösen a baráti országokból.

Észak-Korea történelmi és propagandaszempontból kiemelt jelentőséget tulajdonít a Paektu-hegynek, amelyet az ország alapítója, Kim Il Szung harcaihoz kötnek.

Főkép forrása:
Thomas Peddle/Wikimedia Commons

További cikkek