Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egy ember már meghalt a görögországi erdőtűz miatt

10perc.hu
2024. 08. 13.
Egy ember már meghalt a görögországi erdőtűz miatt

Görögországban ismét evakuálási riasztást rendeltek el, ezúttal Nea Makri városában, mivel Athén külvárosait továbbra is heves erdőtüzek sújtják.

Görögországban kedden újabb evakuálási riasztást rendeltek el a tengerparti Nea Makri városában, miután az Athén külvárosait sújtó erdőtüzek tovább terjedtek. Egy ember, feltehetően egy nő, életét vesztette az észak-athéni Vrilissia városában, ahol holttestét egy üzletben találták meg. A tűzoltóság forrásai szerint a tűz továbbra is veszélyt jelent otthonokra, üzletekre és iskolákra, miközben Athén fölött a hatalmas füstfelhő csak lassan oszlik el - közölte a BBC.

A tűzoltók kimerült állapotban próbálják megfékezni a lángokat, amelyek Marathon és Penteli városok környékén is aktívan égnek. Bár az északkeleti Attika régióban nincs már nagy kiterjedésű tűzfront, helyi tűzfészkek még mindig veszélyeztetik a területet. Az újabb tüzek kialakulásának veszélye a hét további részében is fennáll.

A tűzoltásban több mint 700 tűzoltó, 199 tűzoltóautó és 35 vízibombázó repülőgép vesz részt. A lángok már mintegy 100 000 hektárnyi területet pusztítottak el, és három kórház evakuálására is szükség volt a veszélyeztetett régiókban. A helyszínen robbanások is hallatszottak, valószínűleg üzemanyagtartályokból és lakossági gázpalackokból.

Az Európai Unió és több európai nemzet is segítséget nyújt Görögországnak a tűzoltásban. Olaszország két repülőgépet, Franciaország és Szerbia egy-egy helikoptert biztosít, míg Spanyolország, a Cseh Köztársaság és Románia további járműveket és személyzetet küld. A szomszédos Törökország is két repülőgépet és egy helikoptert készül küldeni a tűzoltási erőfeszítésekhez.

Görögországban idén a valaha mért legmelegebb júniust és júliust regisztrálták. Az éghajlatváltozás tovább növeli a forró, száraz időjárás kockázatát, ami hozzájárul az erdőtüzek terjedéséhez.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Katasztrófa

További cikkek