Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Erdőtűz pusztít Görögországban, van ahol 25 méter magas lángokkal küzdenek

10perc.hu
2024. 08. 12.
Erdőtűz pusztít Görögországban, van ahol 25 méter magas lángokkal küzdenek

Görögországban tomboló erdőtüzek miatt több ezer embert evakuáltak Athén környékéről, azonban az erős szél miatt még éjjel is folytatódnak a tűzoltói munkálatok.

A tűz a főváros irányába terjed, és helyenként 25 méter magas lángokat okoz. A mentőszolgálatok biztonságba helyezik a Marathon történelmi helyszínén és a közeli Varnavas városában élő lakosságot, ahol több ingatlan is a tűz martalékává vált - számolt be a BBC az eseményekről.

Forrás: Northfoto

A tűzoltóság jelentése szerint negyven tűz ütött ki az országban szombat délután óta, ezek közül héttel még mindig küzdenek. 

Az oltási munkálatokban több mint 500 tűzoltó és 150 jármű vesz részt, és a hétfő hajnali sajtótájékoztatón Vasszilis Vathrakogiannisz szóvivő elmondta, hogy a tűzoltók emberfeletti erőfeszítései ellenére a lángok gyorsan terjednek. A tűz jelenleg a Penteli-hegy irányába tart, ahol három kórházat is evakuáltak, és Athén egyes részeit sűrű, barna füstfelhő borítja.

A hatóságok a rendkívül erős szél miatt is aggódnak, amely tovább nehezíti a tűzoltási munkálatokat. Az előrejelzések szerint a szél a nap folyamán tovább erősödik, ami megnehezíti a lángok megfékezését. 

Forrás: Northfoto

A klímaválság- és polgári védelmi miniszter, Vasszilis Kikiliász figyelmeztetett, hogy a veszélyes időjárási körülmények még fennállnak, és a görög miniszterelnök, Kiriakosz Mitsotakisz, szabadságát megszakítva tért vissza Athénba, hogy személyesen irányítsa a válságkezelést.

A Varnavas térségében vasárnap délután kitört tűz estére már 100 négyzetkilométernyi területet pusztított el. 

A helyi lakosságot az országos segélyhívószámon keresztül értesítették az evakuálásról, és a Marathon történelmi városában élőket is felszólították, hogy meneküljenek Nea Makri irányába. A tűzvész következtében több ember, köztük tűzoltók is megsérültek.

A helyi lakosok arról számoltak be, hogy hatalmas a pusztítás. 

Forrás:Northfoto

Giorgos Tsevas elmondta, hogy több mint 200 olajfájából mára semmi sem maradt, míg Nikos Anagnostou szerint a tűz fékezhetetlen volt, és az olajfák teljesen elégtek. A hatóságok továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy kövessék a hatóságok utasításait a saját biztonságuk érdekében, és számoljanak azzal, hogy a lángok 25 méternél is magasabbra csaphatnak.

A tűzoltó repülőgépek munkáját az erős szél is akadályozza, és a szakértők szerint az oltási munkálatok még egész éjszaka folytatódni fognak, tekintettel a várhatóan továbbra is erős szélre.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Katasztrófa

További cikkek