Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megszökött Észak-Koreából egy férfi

10perc.hu
2024. 08. 09.
Megszökött Észak-Koreából egy férfi

Csütörtök reggel egy észak-koreai férfi sikeresen átjutott Dél-Koreába, miután átkelt a két Korea közötti szigorúan ellenőrzött határon.

Csütörtök reggel egy észak-koreai állampolgár sikeresen átkelt Dél-Koreába, miután átszelte a két Korea között szigorúan ellenőrzött vízi határt - írja a 24.hu.

Eredetileg két észak-koreai próbálkozott az átkeléssel a határ nyugati szakaszán, ám végül csak egyiküknek sikerült a Sárga-tengerbe ömlő Han folyó torkolatvidékén fekvő Gjodong-szigetre jutnia, az apálykor lehetővé vált alacsony vízszintnek köszönhetően. 

A dél-koreai hadsereg folyamatosan figyelemmel kísérte a szökés előzményeit és segítette az érkezését, de további részleteket a folyamatban lévő vizsgálatok miatt nem árultak el.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága megerősítette, hogy az észak-koreai hadsereg nem mutatott jelentős aktivitást a határátlépés idején.

A közelmúltban nőtt az Észak-Koreából elmenekülő személyek száma, amely 2023 első felében 105 főre emelkedett, főként élelmiszerhiány és politikai elnyomás miatt. Az előző évhez képest tavaly csaknem háromszorosára nőtt a szökevények száma, amely 190 körül alakult. Különösen jelentős volt a diplomaták és kereskedelmi tisztségviselők számának növekedése, akik elhagyták a zártkörű diktatúrát.

Bár a legtöbb észak-koreai a Kínán és Délkelet-Ázsián keresztül érkezik Dél-Koreába, néhányan még mindig a szigorúan ellenőrzött tengeri határokon keresztül próbálnak átkelni, különösen a koronavírus-járvány idején bevezetett szigorú szárazföldi határellenőrzés miatt.

További cikkek