Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elhunyt Roberto Linguanotto, a tiramisu megalkotója

10perc.hu
2024. 07. 31.
Elhunyt Roberto Linguanotto, a tiramisu megalkotója

81 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Roberto „Loli” Linguanotto, az olasz cukrászmester, aki a tiramisuról vált híressé.

Linguanotto július 28-án hunyt el, jelentette a Daily Mail. A 70-es évek elején találta fel ezt az ikonikus desszertet, amikor Trevisóban, az Alle Beccherie nevű étteremben dolgozott.

Több legenda is kering a tiramisu keletkezéséről írta a Refresher. Az egyik történet szerint Linguanotto véletlenül kevert mascarponét cukorral és tojással, míg egy másik szerint Ado Campeol, az Alle Beccherie tulajdonosának felesége segített neki a recept kidolgozásában. A tiramisu gyorsan a Le Beccherie egyik legnépszerűbb fogása lett, amelyet kávéba áztatott babapiskótával és két réteg krémmel tálaltak. 

Linguanotto, bár szerény és visszahúzódó ember volt, nagy tiszteletnek örvendett a kollégái körében. Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója méltatta őt közleményében: ,,A tiramisu ma már világszerte elismert ételkülönlegesség, és ez a siker Linguanotto cukrászmesterségének és azon törekvésének is köszönhető, hogy velencei finomságunkat egyedivé és utánozhatatlanná tette. Ezzel a tiramisut kiemelte a nemzeti és nemzetközi desszertek közül." - idézte Zaia-t a Daily Mail.

Ezt biztosan nem tudtad eddig a tiramisuról:

A tiramisu neve az olasz „tirami sù” kifejezésből származik, amelynek jelentése „dobj fel” vagy „vidíts fel”, utalva a desszert koffeintartalmú összetevőire, mint a kávé és a kakaó.

Főkép forrása:
Ceglédi Zoltán Facebook oldala
Címkék:
#Olaszország

További cikkek