Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Aggódik a WHO a gyermekbénulás lehetséges kitörése miatt Gázában

10perc.hu
2024. 07. 24.
Aggódik a WHO a gyermekbénulás lehetséges kitörése miatt Gázában

A gázai övezetben gyermekbénulásra mutató nyomokat találtak a szennyvízben, azonban regisztrált esetről még nem tud a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívül aggódik a gyermekbénulás esetleges gázai kitörése miatt, miután a szennyvízben nyomokat találtak. Dr. Ayadil Saparbekov, a WHO palesztin területeken működő csoportjának vezetője szerint folyamatban van a kockázatértékelés, miközben védelmi tanácsokkal látják el Gáza 2,3 millió lakosát. A víz- és csatornaszolgáltatások összeomlása azonban nehézségeket okoz az előírások betartásában - közölte a BBC.

Egy hónappal ezelőtt két gázai helyszínen gyűjtött szennyvízmintákban gyermekbénulás nyomait találták, ami arra utal, hogy a betegség keringhet. Eddig nem jegyeztek fel bénulásos eseteket, de az izraeli hadsereg már megkezdte katonái beoltását. A WHO és az ENSZ gyermekvédelmi szervezete (Unicef) szerint tömeges oltási kampányra lehet szükség Gázában. Azonban a humanitárius szállítmányok bejutásának késedelmei és a területen való közlekedés biztonsági kockázatai nagy kihívást jelentenek.

Az izraeli hadsereg különböző szervezetekkel együttműködve oltóanyagokat juttat el a gázai palesztinokhoz, és az októberi háború kezdete óta mintegy 300 ezer vakcinát küldtek a területre. A gyermekbénulást egy vírus okozza, amely könnyen terjed a fertőzött személy ürülékével való érintkezés útján, ritkábban köhögés vagy tüsszentés során. A betegség bénulást, szélsőséges esetben pedig halált okozhat.

A WHO szerint a Gázai övezetben és a megszállt Ciszjordániában a konfliktus előtt optimális volt az immunizáltsági arány. 2022-ben a gyermekbénulás elleni vakcinával való lefedettséget 99%-ra becsülték, bár a legfrissebb adatok szerint tavaly 89%-ra csökkent. Az ENSZ ügynöksége szerint a gázai egészségügyi rendszer megtizedelése, a 36 kórházból csak 16 működik részben, a biztonság hiánya, a hozzáférés akadályozása, a lakosság folyamatos elmozdulása, az orvosi ellátmányok hiánya, a rossz minőségű víz és a higiéniai feltételek gyengülése hozzájárult az immunizálási arányok csökkenéséhez és a betegségek terjedésének kockázatához.

Dr. Saparbekov elmondta, hogy sokan olyan menedékhelyeken élnek, ahol 600 emberre mindössze egy WC jut, és alig van hozzáférésük biztonságos ivóvízhez. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium múlt csütörtökön egészségügyi katasztrófára figyelmeztetett, miután a menekülttáborok sátrai között és a lakott területeken folyó szennyvízben gyermekbénulást mutattak ki. A WHO hangsúlyozta, hogy a hatékony válaszlépésekhez elengedhetetlen a tűzszünet.

Nyolc izraeli közegészségügyi professzor ugyanezt a felhívást tette a Haaretz című újságban megjelent véleménycikkében, figyelmeztetve, hogy a legnagyobb veszélynek azok a palesztin és izraeli csecsemők vannak kitéve, akik nem kapták meg a szükséges védőoltásokat. „Tudjuk, hogy mit kell tenni. A régió minden lakosa érdekében meg kell tenni. Ez nem a politikáról szól. Ez az egészségről és az életről szól.


 


Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek