Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

8000 tüntető gyűlt össze Párizsban a választási eredmények után

10perc.hu
2024. 07. 08.
8000 tüntető gyűlt össze Párizsban a választási eredmények után

Franciaország több városában, köztük Párizsban, heves zavargások törtek ki a nemrég lezajlott választások második fordulója után.

A baloldali és zöld pártokból álló választási szövetség, az Új Népfront győzelme után, radikális tüntetők és a rendőrség között komoly összecsapások alakultak ki - írja a HVG egy francia lapra hivatkozva.

Párizsban, a Place de la République-en mintegy 8000 ember gyűlt össze július 7-én este, ahol a rendőrségi források szerint tüntetők gyújtottak fel bicikliket az utcákon. 

Több felvételen is látható, amint a demonstrálók kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálják a rendfenntartókat. Válaszul a rendőrség könnygázt és füstgránátot vetett be, miközben civil ruhás rendőrök több embert őrizetbe vettek.

Nemcsak Párizs, hanem más nagyvárosok is érintettek voltak

Nantes-ban és Lyonban szintén nagy tömegek vonultak az utcákra. Az elővigyázatosságból országszerte 30 ezer rendőrt vezényeltek ki a választások napján, és számos üzletet be is deszkáztak, hogy megvédjék őket az esetleges rongálásoktól.

A választások eredménye sokak számára meglepetést okozott. A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés helyett a baloldali Új Népfront nyert, míg Emmanuel Macron államfő szövetsége csak a második helyet érte el.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek