Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az Európai Unió hivatalosan megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

10perc/MTI
2024. 06. 25.
Az Európai Unió hivatalosan megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

Az Európai Unió hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, jelezve a történelmi jelentőségű lépést az uniós integráció felé.

Az Európai Unió hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával - jelentette be Hadja Lahbib, Belgium külügyminisztere kedden Luxembourgban. Hadja Lahbib elnököl az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnöksége alatt.

Az első kormányközi konferencia nyitóbeszédében Hadja Lahbib történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt. „Az uniós integráció útja hosszú, a tárgyalások pedig szigorúak és megterhelőek lesznek. A munka csak most kezdődik.” - húzta alá.

„Eltökéltséggel és elkötelezettséggel bízunk abban, hogy a tárgyalások folyamán képesek leszünk pozitív eredményre jutni” - fogalmazott.

A belga miniszter méltatta Ukrajna kitartását, hogy a folytatódó háború ellenére is számos reformot végrehajtott a tárgyalások megkezdése érdekében. A tárgyalások megkezdése egyértelmű üzenetet hordoz Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy minden igyekezete ellenére Ukrajna egyre közeledik az Európai Unióhoz.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a nyitóülésen elmondott videóbeszédében hangsúlyozta, hogy az EU-csatlakozás tárgyalásainak megkezdése mindannak a szimbóluma, amiért „Ukrajna legjobb fiai és lányai ezrei adták életüket”. Hozzátette: „Erős Ukrajna nem lehetséges az EU nélkül, és egy erős EU sem lehetséges Ukrajna nélkül.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében kijelentette: „történelmi nap a mai, amikor tényleges, valódi tárgyalásokat kezdünk az Európai Unióval.” Háláját fejezte ki mindenkinek, aki védi Ukrajnát, és csapatának, amely mindent megtesz azért, hogy az ország az EU része lehessen.

Az Európai Unió kedden délután Luxembourgban Moldovával is megtartotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő első kormányközi konferenciát, majd szerdán Brüsszelben Montenegróval folytatódnak a tárgyalások. Az EU bemutatja a csatlakozási tárgyalások menetét és iránymutatásokat ad a tagjelölt országoknak. Az érdemi tárgyalások a következő tizenkét hónapon belül kezdődhetnek meg.

Kijev és Chisinau 2022 februárjában nyújtotta be az EU-tagság iránti kérelmét, miután Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát. Az EU-tagországok vezetői 2023 júniusában adtak tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának.

A hivatalos tagjelölt országok között szerepel még Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország. Az EU legutóbb 2013-ban bővült, amikor Horvátország csatlakozott a közösséghez.

Főkép forrása:
gov.ua

További cikkek