Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tizenkilenc halottja van a dagesztáni támadásoknak

10perc.hu
2024. 06. 24.
Tizenkilenc halottja van a dagesztáni támadásoknak

Több vallási épületet támadtak meg Dél-Oroszországban, a Dagesztán köztársaságban.

Dél-Oroszországban, az észak-kaukázusi Dagesztán köztársaságban 19 rendőr és több civil vesztette életét a rendőrőrsök, templomok és egy zsinagóga elleni támadásokban. Hat fegyveres is meghalt, és legalább tizenhat embert sérülésekkel szállítottak kórházba. A tragikus események következtében háromnapos gyászt hirdettek Dagesztánban, amely többségében muszlimok lakta, Csecsenfölddel szomszédos terület - közölte a BBC.

Az összehangolt támadások célpontjai Derbent és Mahacskala városok voltak, és a pünkösdi ortodox ünnep idején zajlottak. Az áldozatok között volt Nyikolaj Kotelnyikov atya, aki több mint 40 évig szolgált Derbentben. A közösségi médiában megjelent felvételeken sötét ruhás emberek lövöldöztek rendőrautókra, mielőtt a mentőszolgálat járművei a helyszínre érkeztek. Derbentben, ahol egy ősi zsidó közösség él, fegyveresek támadtak meg egy zsinagógát és egy templomot, majd felgyújtották azokat.

Dagesztán korábban is számos iszlamista támadás színhelye volt. Bár a támadókat hivatalosan nem azonosították, az orosz média arról számolt be, hogy a fegyveresek között volt a Mahacskala melletti Szergokalinszkij kerület vezetőjének két fia, Magomed Omarov, Oszman és Adil. Az apjukat, Omarov urat, a rendőrség őrizetbe vette. Szergej Melikov, a köztársaság vezetője, egy Telegram-videóban arra utalt, hogy Ukrajnának köze lehet a támadásokhoz, és hogy Dagesztán most közvetlenül részt vesz Oroszország ukrajnai háborújában.

Leonyid Szluckij, az orosz Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője, szintén úgy véli, hogy a dagesztáni támadások és a szevasztopoli rakétacsapás összefügghetnek, és külföldről irányították őket, hogy pánikot keltsenek és megosszák az orosz népet. Dmitrij Rogozin azonban figyelmeztetett, hogy ha minden támadásért Ukrajnát és a NATO-t okolják, az hosszú távon komoly problémákhoz vezethet. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki azoknak, akik a Krímben és Dagesztánban elkövetett támadásokban vesztették el szeretteiket.




Főkép forrása:
Elnur Neciyev/Wikimedia Commons
Címkék:
#Oroszország

További cikkek