Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kölcsönös védelmi záradékot jelentett be Putyin Észak-Koreával

10perc.hu
2024. 06. 19.
Kölcsönös védelmi záradékot jelentett be Putyin Észak-Koreával

Putyin észak-koreai látogatása alatt írt alá védelmi záradékot Kim Dzsongunnal, illetve ajándékot is vitt neki.

Az Oroszország és Észak-Korea vezetői által aláírt stratégiai partnerségi paktum kölcsönös védelmi záradékot tartalmaz, amely alapján mindkét ország vállalja, hogy segít visszaverni a külső agressziót - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök. A megállapodás szerint, ha bármelyik fél ellen támadás történik, a másik fél segítséget nyújt - közölte a Reuters.

Putyin hangsúlyozta az Egyesült Államok és más NATO-országok azon nyilatkozatait, amelyek beleegyeznek abba, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel támadjon orosz célpontokat. Szerinte ezek a cselekedetek megsértik a nyugati országok által vállalt nemzetközi kötelezettségeket.

A kölcsönös védelmi záradék megerősíti Oroszország és Észak-Korea közötti stratégiai kapcsolatokat, és közös fellépést ígér bármilyen külső fenyegetés esetén. Putyin kiemelte, hogy a nyugati fegyverszállítások és támadások sértik a nemzetközi jogi normákat és korlátozásokat, amelyek betartására a nyugati országok is kötelezettséget vállaltak.

Putyin ajándékot is vitt Kim Dzsongunnak: az észak-koreai diktátor teakészletet és egy luxusautót kapott az orosz Aurus gyártól, ami így már a második lett. Az autógyár 2018 óta adja az elnöki járműveket is, szakítva a korábban bevett nyugati autókkal. Az Aurus polgári forgalomban is kapható, ára 80 millió forint körül van, és a korlátozott darabszám miatt ritkán látni az utakon, évente mindössze 120 darab készül belőle - írta meg a Telex.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek