Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Történelmi csúcson a menekültek száma

10perc.hu
2024. 06. 15.
Történelmi csúcson a menekültek száma

A világban zajló háborúk és humanitárius válságok következtében történelmi csúcson a menekültválság, már közel 120 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.

2024 májusában a menekültek száma világszerte elérte a 120 milliót, ami történelmi rekordnak számít. A Nemzetközi Menekültügyi Szervezet (UNHCR) friss jelentése szerint ez a szám immár a tizenkettedik egymást követő évben emelkedik, aggasztó képet festve a globális konfliktusok és a nemzetközi közösség tehetetlenségéről a válságok megoldásában.

A növekedés hátterében számos tényező áll. A szudáni polgárháború 10,8 millió embert kényszerített otthonuk elhagyására, míg a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mianmarban és a Gázai övezetben is tovább folynak a pusztító harcok. Szíriában továbbra is a világ legsúlyosabb menekültválsága dúl, 13,8 millió emberrel, akik kényszerültek elhagyni otthonukat.

A legjelentősebb növekedés a belső menekültek körében volt megfigyelhető. A saját hazájukon belül biztonságot keresők száma elérte a 68,3 milliót, ami az elmúlt öt évben közel 50%-os növekedést jelent. Ezzel szemben a nemzetközi védelemre szoruló menekültek és más érintettek száma 43,4 millióra emelkedett, akiket túlnyomórészt a szomszédos országok fogadnak be.

A menekültválság óriási terhet ró a befogadó országokra, amelyeknek gyakran korlátozottak az erőforrásaik a megfelelő ellátás biztosításához. Ezért kulcsfontosságú a nemzetközi közösség összefogása a válság kezelésében, a konfliktusok békés rendezése és a tartós megoldások kidolgozása érdekében.

Főkép forrása:
UNHCR/Andrew McConnell

Hirdetés

További cikkek