Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Bécsi álomingatlanok: Hogyan juthat medencés, parkos lakáshoz szinte bárki?

10perc.hu
2024. 06. 11.
Bécsi álomingatlanok: Hogyan juthat medencés, parkos lakáshoz szinte bárki?

Bécsben több, mint a lakosság fele az önkormányzat által támogatott, medencés, illetve parkos lakásokban lakik.

Bécsben évszázados hagyománya van a megfizethető bérlakások építésének: az osztrák főváros lakóinak 60 százaléka él támogatott ingatlanban, amelyeknek havi bérleti díja jóval a piaci ár alatt van - közölte az rtl.hu.

Az RTL Házon kívül stábja olyan magyarokkal is találkozott, akik hamarosan jó eséllyel ilyen lakásban élnek majd, miközben Magyarországon nekik csak álom volt egy ehhez hasonló otthon. „Itt egy stabil megélhetést tudok magamnak biztosítani, amit már Magyarországon nem tudtam. Amióta Ausztriában élek, most fogalmazódott meg életemben először az, hogy mondjuk saját lakáshoz juthatnék” – mondta Papp Dóra. Bécsben több, mint 100 éve működik már egy olyan bérlakásrendszer, amely tömegek számára teszi elérhetővé a lakhatást, és itt nem csak az juthat megfizethető otthonhoz, aki a legszegényebbek között van. A néhány éve Bécsben élő Papp Dóra is ilyenre pályázott.

Dóra szerint attól olcsók ezek a lakások, hogy közösségi szinten gondolkodnak, tehát garanciát igazából az állam, illetve az önkormányzat részvétele jelent ebben az esetben. Az osztrák főváros lakóinak 60%-a lakik valamilyen, az állam vagy az önkormányzatok által támogatott ingatlanban. Robert Temel kutató, a Bécsi Önkormányzat lakhatási és várostervezési tanácsadója egy szövetkezeti lakóparkot mutatott meg a Házon kívül stábjának. Ezek mind olyan támogatott szövetkezeti lakások, amelyeket nonprofit ingatlanfejlesztők építettek körülbelül 10 évvel ezelőtt. Abban az időben Bécsben ilyen színvonalú támogatott lakások épültek. A támogatott ingatlanok bérleti díját törvény szabályozza. 

A legmagasabb bérleti díj nettó 6 és fél euró, azaz jelenlegi árfolyamon 2500 forint négyzetméterenként. Egy 50 négyzetméteres önkormányzati lakás bérleti díja most Bécsben maximum 125 ezer forint lehet. Mindenhol nagy, zöld udvaroknak kell lenniük, ahol az emberek munka után vagy hétvégén eltölthetik az idejüket.

A támogatott lakásoknak két fő fajtája van. Az önkormányzati tulajdonban lévők és a szövetkezeti bérlakások, amiket Bécs városának támogatásával úgynevezett nonprofit ingatlanfejlesztők építenek és adnak ki. Jelenleg Bécsben 220 ezer önkormányzati tulajdonú és 200 ezer szövetkezeti bérlakás van. A majdnem kétmilliós városban így több mint 1 millió ember él támogatott ingatlanban.
Címkék:
#Ausztria

Hirdetés

További cikkek