Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Giorgia Meloni pártja győzött Olaszországban

10perc.hu
2024. 06. 10.
Giorgia Meloni pártja győzött Olaszországban

Meloni jobboldali pártja aratott győzelmet a vasárnap esti választásokon.

Giorgia Meloni vezetésével az Olasz Testvériség (FdL) párt 28,8 százalékos támogatottsággal diadalmaskodott az olasz választásokon. Az adatok 97%-os feldolgozottsága alapján Meloni "gyönyörű éjszakának" nevezte a vasárnapot. A második helyen a balközép Demokrata Párt (PD) végzett 24 százalékkal, míg a balpopulista Öt Csillag Mozgalom és a Forza Italia (FI) közel 10 százalékot kapott. A Matteo Salvini vezette jobboldali populista Liga jelentős veszteséget szenvedett, csupán valamivel több mint 9 százalékot elérve - közölte a Telex.

Az exit pollok előzetesen 27-31 százalékra becsülték az FdL eredményét, a Demokrata Pártot pedig 21,5-25,5 százalék között várták. Az urnák este 11-kor zártak, így a korai százalék- és mandátumbecslések nem voltak elérhetőek, szemben Németországgal és Franciaországgal.

2019-ben Salvini Ligája 34 százalékkal és 29 képviselővel nyerte meg a választásokat. Az Északi Ligából átnevezett párt ekkor még a legnagyobb frakcióval rendelkezett az olasz parlamentben. Salvini belügyminiszterként tevékenykedett, de az ellenzékbe vonulással és a frakció megfelezésével az új kormánykoalíció legnagyobb erejévé az Olasz Testvérek vált. Pártja jelenleg a kisebbik koalíciós partnere Meloni kormányának, és bár miniszterelnök-helyettes, pozíciója visszalépést jelent az öt évvel ezelőtti helyzetéhez képest. A Ligát 8 százalékra becsülték, míg Meloni pártja 27 százalékra.

Az Európai Parlamentben a Liga az Identitás és Demokrácia (ID), az FdL pedig az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójában ül. Salvini Putyin-pólóban Moszkvában szelfizett, míg Meloni elhatárolódott Oroszországtól, és Kijev oldalán áll az ukrajnai háborúban. Meloni EU-ellenes retorikája is enyhült, miután Olaszország 210 milliárd eurós támogatást kapott a pandémia gazdasági kárainak enyhítésére.

Az ID-ben Salvini pártjának súlya csökkenhet, de a frakció várhatóan pótolhatja a veszteséget a holland, francia, német, portugál, osztrák és bolgár szélsőjobb megerősödésével. Eközben az ECR-ben az FdL vezető szerepet játszik, így Meloninak jelentős befolyása van, amely várhatóan tovább nő június 9. után.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Olaszország

További cikkek